Skip to main content

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Μορατόριουμ 4 μηνών χωρίς υφεσιακά μέτρα

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού - Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ - Σταθμός για την ενδιάμεση συμφωνία ο Απρίλιος - Χρειάζεται ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας.

Σημείο καμπής χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους(δείτε όλη τη λίστα Βαρουφάκη εδώ), σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο κέρδος της διαπραγμάτευσης αποτελεί το γεγονός ότι συμφωνήθηκε ένα μορατόριουμ τεσσάρων μηνών, χωρίς υφεσιακά μέτρα.

«Είχαμε πολιτική εντολή για συμφωνία, όχι για ρήξη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, απαντώντας εμμέσως στην εξ αριστερών κριτική εντός του κυβερνητικού κόμματος περί μεγάλης υποχώρησης.

Όπως αναφέρουν πάντως, «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», ενώ ανοιχτό μένει ακόμη το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης περιόδου, «η συζήτηση για το οποίο ξεκινάει από απόψε το βράδυ», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την καταβολή των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από ελληνικά ομόλογα απευθείας στο ΔΝΤ για να εξοφληθεί η δόση του Μαρτίου. «Έχουμε κερδίσει μερικές εβδομάδες, ο νομικός σταθμός είναι τον Απρίλιο(σσ: μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει οριστική συμφωνία επί συγκεκριμένων μέτρων), η σημερινή συμφωνία είναι ένα βήμα μόνο αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπληρώνουν.

Σε άτυπη ενημέρωση μετά το «ok» από το Eurogroup, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνουν πως η τρόικα έχει τελειώσει, σημειώνοντας ωστόσο πως θα υπάρχει αξιολόγηση, η οποία όμως θα γίνεται από τους θεσμούς. «Χρειάζεται ένα ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας στο τετράμηνο αυτό για την πάταξη της φοροδιαφυγής και διαφθορά στο δημόσιο τομέα», υπογραμμίζουν.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως το συγκεκριμένο θέμα οδεύει αύριο προς την κυβερνητική επιτροπή με στόχο να μην συνεχιστεί ο νέος φόρος, αλλά και να μην υπάρξουν αποφάσεις που θα φέρουν ένα αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, όσο και για την 13η σύνταξη για δικαιούχους μέχρι 700 ευρώ, αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι αμφότερες οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν, όπως έχει εξαρχής προγραμματιστεί, στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών υπάρχει αναφορά πως «περιορίζουμε τις απαλλαγές και ακυρώνουμε μη λελογισμένες μειώσεις. Αυτό δεν σημαίνουμε ότι εξομοιώνουμε τον ΦΠΑ».

ZENITH