Skip to main content

Κύματα Ελλήνων για οδοντιατρικό τουρισμό στη Βουλγαρία

Μετά τις «καταδρομικές» επισκέψεις Ελλήνων στα πρατήρια της νότιας Βουλγαρίας για φουλαρίσματα με φθηνή αμόλυβδη βενζίνη, τη… σκυτάλη παίρνουν εσχάτως και οι πάσχοντες από οδοντιατρικά άλγη.
Πενία τέχνας κατεργάζεται και μετά την έξαρση του φαινομένου με τις «καταδρομικές» επισκέψεις Ελλήνων της βορειοελλαδικής μεθορίου στα πρατήρια της νότιας Βουλγαρίας, για φουλαρίσματα με φθηνή -σε σχέση με τα περίπου 1,5 ευρώ το λίτρο της Ελλάδας- αμόλυβδη βενζίνη, τη… σκυτάλη παίρνουν εσχάτως και οι πάσχοντες από οδοντιατρικά άλγη.

Στις πόλεις Σαντάνσκι και Πέτριτς που βρίσκονται σε απόσταση λιγότερη της μισής ώρας από το μεθοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα, ήδη, σύμφωνα με μαρτυρίες Βούλγαρων οδοντιάτρων τις οποίες επικαλούνται μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, έχει καταγραφεί μαζικό κύμα με Έλληνες πελάτες. «Προτιμούν να έλθουν στη Βουλγαρία για τη θεραπεία τους, καθώς το επίπεδο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι το ίδιο καλό [με την Ελλάδα], αλλά πολύ φθηνότερο», υποστηρίζεται από οδοντιάτρους των συγκεκριμένων δύο πόλεων, στις οποίες, να σημειωθεί, υπάρχουν από το παρελθόν πολλές επισκέψεις Ελλήνων και για φθηνά ψώνια, είτε πρόκειται για ένδυση και υπόδηση, είτε απλώς για τρόφιμα.

Συνεπεία της εξέλιξης αυτής, όπως τονίζεται, ιατρεία στο Πέτριτς και το Σαντάνσκι έχουν αρχίσει, ήδη, να αναγράφουν τις ώρες λειτουργίας τους στα βουλγαρικά, αλλά και στα ελληνικά.

«Η παγκόσμια οικονομική κρίση αύξησε τη ζήτηση για φθηνότερες τιμές, τις οποίες οι οδοντίατροι στην Ανατολική Ευρώπη και στη Βουλγαρία μπορούν να προσφέρουν», σχολίασε ο κ. Ventsislav Stoev, επικεφαλής της Βουλγαρικής Ένωσης Οδοντιατρικού Τουρισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο ο οδοντιατρικός τουρισμός τείνει να γίνει μόνιμη τάση στις τάξεις των αλλοδαπών, που συνδυάζουν, έτσι, τις διακοπές τους σε κάποιο από τα θέρετρα της Βουλγαρίας, με τη θεραπεία των δοντιών τους. Εκτός από τους Έλληνες, στην κατηγορία αυτή περίοπτη θέση καταλαμβάνουν και οι Βρετανοί πολίτες, οι οποίοι, ωστόσο, προτιμούν τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η εξήγηση που δίδεται είναι ότι πρόκειται για πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα εθνικά συστήματα υγείας, ούτε όμως κι έχουν την πολυτέλεια να «σηκώσουν» το κόστος μιας επίσκεψης σε ιδιώτη οδοντίατρο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως, βάσει στοιχείων της Ένωσης, για έναν Βρετανό υπήκοο το κόστος που καταβάλλει για να επιδιορθώσει τυχόν οδοντιατρικά προβλήματα στη Βουλγαρία είναι επτά (7) φορές μικρότερο από ό,τι καλείται να πληρώσει στη χώρα του, με αποτέλεσμα να είναι ωφελημένος, ακόμη και εάν στο συνολικό κόστος περιληφθούν και τα έξοδα για τη μετάβαση και τη διαμονή στη γειτονική χώρα. Υπό την έννοια αυτή, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν επισκεφθεί πόλεις της Βουλγαρίας, για οδοντιατρικό τουρισμό, τουλάχιστον 35.000 Βρετανοί, ενώ προσεγγίζουν τους 60.000 εκείνοι που έχουν αναζητήσει, μέσω του διαδικτύου, πληροφορίες για οδοντιάτρους.

ZENITH