Skip to main content

Κυνήγι εσόδων σε δύο μέτωπα

Ποιες είναι οι δύο βασικές κατευθύνσεις στις οποίες στρέφεται το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει την τρύπα στα έσοδα, που αποτελεί τη σημαντικότερη υστέρηση στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρ
Σε δύο βασικές κατευθύνσεις στρέφεται το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει την τρύπα στα έσοδα, που αποτελεί τη σημαντικότερη υστέρηση στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της τρόικας. Έτσι, μετά τις εφόδους στις τουριστικές περιοχές τον Δεκαπενταύγουστο, το ΣΔΟΕ θα ρίξει το βάρος των ελέγχων σε δύο μέτωπα: στους φοροφυγάδες του εξωτερικού και στους πολίτες με μεγάλες περιουσίες αλλά χαμηλή φορολογική δήλωση. 

Το ΣΔΟΕ έχει έρθει σε επαφή με τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως με αυτές που βρίσκονται σε Ελβετία, Βρετανία και Κύπρο, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για πολίτες που έχουν μεταφέρει κεφάλαια σε ξένες χώρες. Ο επαναπατρισμός των καταθέσεων αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο δίνει διορία σε όσους μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό εν μέσω της της κρίσης να τα επαναφέρουν στη χώρα ως το τέλος Οκτωβρίου, πληρώνοντας εφάπαξ φόρο 5%. Όπως διαβεβαιώνεται αρμοδίως, όσοι εντοπιστούν να μην έχουν συμμορφωθεί στις συστάσεις της κυβέρνησης θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο των φορολογικών τους δηλώσεων και «πόθεν έσχες».

Παράλληλα,  το ΣΔΟΕ προγραμματίζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντατικούς ελέγχους σε πολίτες που κατέχουν μεγάλη περιουσία και δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, με στόχο τη βεβαίωση παραβάσεων και την είσπραξη προστίμων αμέσως.

Ενδεικτική της αγωνίας του ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου για την ανάγκη άμεσης και συνάμα εντυπωσιακής βελτίωσης στο μέτωπο των εσόδων, είναι η εντολή προς τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη να συγκροτήσει μέσα στον Αύγουστο μια ειδική ομάδα, που θα επικεντρωθεί στην είσπραξη μεγάλου χρηματικού ποσού από πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.

Βέβαια, ο μεγάλος στόχος τόσο του υπουργείου Οικονομικών παραμένει η είσπραξη σημαντικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο,  που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Για την επίτευξη, μάλιστα, του παραπάνω, εξαιρετικά φιλόδοξου στόχου, φαίνεται να έχει αποφασιστεί η δημιουργία επιχειρησιακών κέντρων ΣΔΟΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ZENITH