Skip to main content

Κυπριακό: Απερρίφθη η πρόταση Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές διαδικασίες στο Κυπριακό, τις οποίες προωθεί η Άγκυρα, όπως η πενθήμερη διάσκεψη που πρ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές διαδικασίες στο Κυπριακό, τις οποίες προωθεί η Άγκυρα, όπως η πενθήμερη διάσκεψη που πρότεινε ο Τούρκος πρωθυπουργός στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας, με την πρόταση Ερντογάν υποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό -σημείωσε- το υπέδειξε στον Τούρκο πρωθυπουργό, όταν είχαν συνομιλήσει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κατά την εκτίμησή του, η Άγκυρα άρχισε πλέον ένα επικοινωνιακό παιχνίδι.

Στο ίδιο ύφος, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου παρατήρησε σχολιάζοντας την πρόταση Ερντογάν, ότι η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού υπάρχει και είναι συμφωνημένη από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος και η προσπάθεια που καταβάλλεται στοχεύει στην εξεύρεση λύσης από τους Κυπρίους. Αυτό συμβαίνει, τόνισε, και σε αυτό το επίπεδο θα συνεχίσουμε.

Την πρόταση Ερντογάν απέρριψαν και τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σχολίασε και την πρόταση Ταλάτ για εντατική διαδικασία τύπου Καμπ Ντέϊβιντ σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου Μπούργκενστοκ. Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσε τον πρόεδρο Χριστόφια να παρευρεθεί σε μαραθώνιες ειρηνευτικές συνομιλίες τύπου Καμπ Ντέιβιντ μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για επανένωση της νήσου σε μια ομοσπονδία, στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να έχουν πολιτική ισότητα.

Σε συνέντευξη στους Washington Τimes μάλιστα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών.

ZENITH