Skip to main content

Κύπρος: Εξελίξεις στην υπόθεση Όραμς

Η κυβέρνηση δεν επικαλέστηκε το καλό κλίμα των συνομιλιών για να αποτρέψει την επιδίωξη απόφασης για εκτέλεση διατάγματος κατεδάφισης οικίας, που έκτισαν παράνομα στην κατεχόμενη Λάπηθο, οι Βρετανοί Ο
Η Κυπριακή κυβέρνηση δεν επικαλέστηκε το καλό κλίμα των συνομιλιών για να αποτρέψει την επιδίωξη νέας απόφασης για εκτέλεση του διατάγματος κατεδάφισης της οικίας, που έκτισαν παράνομα στην κατεχόμενη Λάπηθο, οι Βρετανοί Ντέϊβντ και Λίντα Οραμς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε από πού έχει αντληθεί τέτοια πληροφόρηση.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι προσφυγές είναι θέμα ατομικού δικαιώματος και ότι δεν είναι η Κυβέρνηση που προσφεύγει στα Δικαστήρια, αλλά οι πολίτες που διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως παρότι είναι ατομικό δικαίωμα των πολιτών η διεκδίκηση των όποιων δικαιωμάτων τους δια της δικαστικής οδού, εντούτοις η Κυβέρνηση έχει θέσεις και απόψεις για τα ζητήματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν πτυχές του Κυπριακού και έχει υποχρέωση να τις δηλώνει.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακολούθως ότι «οι τελευταίες εξελίξεις με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα έπρεπε ήδη να προβληματίσουν όσους θεωρούν ότι χωρίς σοβαρό προβληματισμό και επιμέτρηση των όποιων πιθανών προεκτάσεων και επιπτώσεων στο Κυπριακό, μπορούν να καταφεύγουν στα δικαστήρια» . Στην υπόθεση Οραμς, σημείωσε, κερδήθηκε μια νομική μάχη, αλλά, τόνισε «δεν μπορεί ο καθένας να αποφασίζει να προχωρεί αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις θα έχουν οι αποφάσεις του».

ZENITH