Skip to main content

Κυρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ισχυρός και αυτοδύναμος

Συνέντευξη στη Voria.gr του υποψηφίου βουλευτή στην Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες μετεκλογικές συνεργασίες απορρίπτει, τι λέει για την επανεξέταση της πώλησης του ΟΠΑΠ και τον Κώδικα Πολιτικής

Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι στις 26 Ιανουαρίου ισχυρός και αυτοδύναμος υπογραμμίζει ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Α' Θεσσαλονίκης, δικηγόρος, Γιώργος Κυρίτσης, σε συνέντευξή του στη Voria.gr.

Όπως λέει, απορρίπτεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΙΔΗΣΟ, ενώ χαρακτηρίζει ακατανόητη τη σημερινή στάση του ΚΚΕ. Πάντως, σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών, σημειώνοντας με νόημα ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Ο κ. Κυρίτσης επαναλαμβάνει τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για επανεξέταση του συνολικού πλασίου της πώλησης του ΟΠΑΠ, η οποία εκτιμά ότι έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον, ακόμα και για την ακύρωση της μεταβίβασης.

Υπογραμμίζει ακόμη πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αποτρέψει την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία, όπως λέει, επιφέρει καίριο πλήγμα στον νομικό πολιτισμό μας.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πετύχει τον στόχο για αυτοδυναμία, με ποιο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση, την ώρα που ο Αλ.Τσίπρας έχει απορρίψει τη συνεργασία με όλα τα κόμματα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα μπουν στη Βουλή, και έχει κάνει άνοιγμα μόνο στο ΚΚΕ, το οποίο δεν συζητάει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ή ανοχής; Θα διακινδυνεύσετε, λοιπόν, νέες εκλογές που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες περιπέτειες τη χώρα;

Έχει ξεκαθαριστεί πως μετά τις εκλογές, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, θα συνεργαστούμε με όσους στηρίξουν, με όσους ανεχτούν τις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «συνεργασίες με κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα δεν θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Δηλαδή δεν θα συνεργαστούμε ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, αλλά ούτε και με το κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη. Δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να υπάρξουν δεύτερες εκλογές και εκφράζουμε την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει αυτοδύναμος από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ισχυρός και με αυτοδυναμία για να πάει σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Θεωρούμε δε ακατανόητη τη σημερινή άρνηση του ΚΚΕ, τουλάχιστον για ψήφο ανοχής. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Έχετε δραστηριοποιηθεί έντονα στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού ο οποίος αφενός βρίσκεται στη σκιά του επαγγελματικού αθλητισμού και αφετέρου καταπνίγεται από την υποχρηματοδότηση. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναγεννηθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός;

Όπως ξεκάθαρα έχουμε διατυπώσει, το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ δεν θεωρείται τετελεσμένο γεγονός για την αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό κατανοούν απόλυτα το τραγικό αυτό λάθος, που έλαβε χώρα κατ΄εντολή της τρόικας και εκτελέσθηκε άμεσα και άκριτα από τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θα επανεξετασθεί το συνολικό πλαίσιο και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, όπως η ακύρωση της μεταβίβασης, η αναβίωση του ΟΠΑΠ κλπ

Παράλληλα, ένας άμεσος τρόπος εξοικονόμησης κάποιων οικονομικών πόρων είναι  η συνδιοργάνωση μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, μεταξύ κράτους ή δήμου με τα ερασιτεχνικά σωματεία (πχ διεθνείς αγώνες, συναυλίες κλπ) ώστε από τα έσοδα να επιβιώνουν τα αθλητικά τμήματα.

Το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ, ο οποίος υπήρξε ο βασικός αιμοδότης του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού και η παντελής απουσία ορθού φορολογικού ελέγχου από τον κρατικό μηχανισμό στα αθλητικά σωματεία, επέτρεψε την ανεξέλεγκτη μετατροπή τους σε οχήματα μηχανισμών φοροαποφυγής από ιδιωτικούς κύκλους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν, παράλληλα, και τη δίψα των φιλάθλων για αγωνιστικές διακρίσεις των ομάδων τους «με κάθε κόστος».

Όταν αποκαλύφθηκαν οι παράνομες αυτές ενέργειες, επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα και τεράστιες προσαυξήσεις από τις φορολογικές αρχές, οι οποίες με τον τρόπο αυτό θέλησαν να καλύψουν τη μακρόχρονη την εγκληματική τους αδράνεια. Φυσική συνέπεια είναι η δέσμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας. Σε βάρος του Ηρακλή, συγκεκριμένα, έχουν δεσμευθεί τα ακίνητα της Μίκρας και των Χορτατζήδων ενώ παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο ΑΣ Άρης αλλά και πολλά άλλα μικρότερα σωματεία.

Προτείνουμε: Νομοθετική θέσπιση του ακατάσχετου της ακίνητης περιουσίας, με αμειγώς αθλητικό χαρακτήρα, των αθλητικών σωματείων. Έτσι εξασφαλίζονται: 1) η βιωσιμότητα του αθλητικού σωματείου και 2) ο αθλητικοκοινωνικός του χαρακτήρας.

Ο δικηγορικός κόσμος της χώρας έχει ξεσηκωθεί κατά του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Θα αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο;

Όπως γνωρίζουμε όλοι είχε  κατατεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι κύριες αλλαγές με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγήσουν σε πλήρη ανυποληψία το σύστημα της πολιτικής δίκης και αποτελούν μοναδικής έντασης πλήγμα στο νομικό πολιτισμό. Ειδικότερα: επέρχεται η κατάργηση της προφορικής συζήτησης και εξέτασης των μαρτύρων στο ακροατήριο και η δικαστική κρίση θα μπορεί να στηριχθεί στις ένορκες βεβαιώσεις, που όλοι ξέρουμε πως συντάσσονται.

Διασπάται η αρχή της μιας κατάσχεσης και στα κινητά και στα ακίνητα κι επιτρέπονται πλέον οι πολλαπλές κατασχέσεις και οι πολλαπλοί προσδιορισμοί πλειστηριασμών του ιδίου ακινήτου, με αποτέλεσμα την υπερβολική διόγκωση των εξόδων αφενός για τους επισπεύδοντες, που όταν είναι οικονομικά αδύναμοι (όπως π.χ. οι εργαζόμενοι) δε θα μπορούν να ανταποκριθούν και αφετέρου για τους οφειλέτες οι οποίοι ευρισκόμενοι ήδη με την πλάτη στον τοίχο κι αυτοί θα είναι αδύνατο να αμυνθούν σε περισσότερες κατασχέσεις. Παράλληλα: α) περιορίζεται το προνόμιο των εργαζομένων , καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων στο 25% του πλειστηριάσματος του Δημοσίου και ενισχύεται σε βάρος τους το προνόμιο των εμπραγμάτως ασφαλισμένων στους οποίους πλέον θα περιέρχεται το 65 %, δηλαδή των τραπεζών κυρίως, οι προϊστάμενοι των νομικών υπηρεσιών τριών εξ’ αυτών ήταν μέλη της επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο του νέου Κ.Πολ.Δ.β) Οι αναγγελίες θα γίνονται μέχρι πέντε μέρες πριν τον πλειστηριασμό και όχι μέχρι δέκα πέντε μέρες μετά από αυτόν, όπως ισχύει σήμερα και άρα θα υποχρεώνονται οι δανειστές, επί πολλαπλών κατασχέσεων, να παρακολουθούν και να αναγγέλλονται σε όλες τις εκτελεστικές διαδικασίες, αφού δε θα γνωρίζουν ποια από αυτές θα καταλήξει σε πλειστηριασμό, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά τα έξοδά τους και να μη μπορούν οι εξ’’ αυτών οικονομικά αδύναμοι να ανταπεξέρχονται. γ) Η εκτίμηση των υπό πλειστηριασμό ακινήτων γίνεται πλέον στην «εμπορική» αξία τους ( που ως γνωστό στην περίοδο της κρίσης είναι ελάχιστη) και όχι στην αντικειμενική, όπως μέχρι τώρα συνέβαινε. Δηλαδή όλοι φορολογούμαστε στην αντικειμενική αξία αλλά όταν κάποιος οφείλει το σπίτι του εκπλειστηριάζεται στην «εμπορική». δ) Ο μισθωτής του ακινήτου που εκπλειστηριάσθηκε δεν προστατεύεται έναντι του νέου κτήτορα ο οποίος μπορεί να τον αποβάλλει ακόμη κι αν η μίσθωση έγινε οποτεδήποτε πριν την κατάσχεση. Για τους λόγους αυτούς οφείλουμε να αποτρέψουμε την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ποιος είναι ο Γιώργος Κυρίτσης

Γεννήθηκε το 1963 στη Γερμανία. Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Μουγδή (τελωνειακή υπάλληλο) και έχει δύο παιδιά, την Αγγελική (18) και τον Ηλία (14). Κατοικεί δε μόνιμα στην Καλαμαριά.

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.Η συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες της πόλης υπήρξε διαρκής και μόνιμη, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο ως μάχιμος δικηγόρος.  Μεταξύ άλλων κοινωνικών δομών, είναι ενεργό μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική, ένας από τους βασικούς συνηγόρους υπεράσπισης των διωκώμενων κατοίκων και με ενεργή συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα της πόλης.

ZENITH