Skip to main content

Κυρίζογλου: Δώστε μας πίσω τα στρατόπεδα

Επιστολή του δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης και προέδρου της ΠΕΔΚΜ στον πρωθυπουργό. «Παράνομη» η απόφαση παραχώρησης των στρατοπέδων στο ΤΑΙΠΕΔ. Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς στο στόχαστρο του κ. Κυρί

του Τάσου Τασιούλα

Επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, έστειλε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση με την οποία τα πρώην στρατόπεδα «Μεγάλου Αλεξάνδρου» και «Παπακυριαζή» μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το στρατόπεδο «Παπακυριαζή» ανήκει στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, όμως επειδή η μεταβίβαση είναι κοινή, ο κ. Κυρίζογλου θέτει ζήτημα επιστροφής των στρατοπέδων στη δικαιοδοσία των οικείων δήμων.

Τα δυο στρατόπεδα είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντάλλαγμα «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή» τον Απρίλιο του 2013.

Όπως αναφέρει ο κ. Κυρίζογλου το στρατόπεδο «Μ. Αλεξάνδρου» είναι ανταλλάξιμο κτήμα, από το οποίο ένα τμήμα ανήκει στο δήμο, ενώ σημειώνει ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο συγκεκριμένο τμήμα έχουν προκύψει σοβαρές αλλαγές πολεοδομικά, ρυμοτομικά αλλά κι ιδιοκτησιακά. Σήμερα πλέον έχει παύσει να είναι ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου».

Αναφέροντας το ιστορικό του πρώην στρατοπέδου, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι βάσει του γενικού πολεοδομικού σχεδίου των Αμπελοκήπων (με το οποίο μπήκε στο σχέδιο πόλης το στρατόπεδο), χαρακτηρίζεται «ως ζώνη ειδικών χρήσεων με υπερτοπικό κέντρο επιπέδου πόλης διοικητικής και κοινωνικής υποδομής και κοινωφελών εγκαταστάσεων και τμήματος για χρήση κοινωφελούς κατοικίας, όπου δημιουργούνται: σχολικά συγκροτήματα στο στρατόπεδο Μ. Αλέξανδρος (ενδεικτική επιφάνεια περί τα 20 στρέμματα πλησίον της οδού Βενιζέλου), χώροι αθλητισμού (μικρά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ) στους χώρους πρασίνου και εκπαίδευσης και πολιτιστικές χρήσεις».

Αυτές οι χρήσεις γης που προσδιορίστηκαν το 1992 παρέμειναν αμετάβλητες και στο τροποποιημένο ΓΠΣ του 2005.

Το 2008 το στρατόπεδο παραχωρήθηκε στο δήμο (εξαιρουμένων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που παρέμειναν ενεργές) και εκπονήθηκε νέο σχέδιο.

Για την έκταση, αναφέρει ο κ. Κυρίζογλου, «υπάρχουν ήδη καθορισμένες χρήσεις γης και μάλιστα στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι ήδη δομημένο με σχολεία, ανοικτά και κλειστά γήπεδα με κερκίδες και γυμναστήρια, έναν ιερό ναό και δασικές εκτάσεις, όπως το αποδέχεται με σχετικό έγγραφό του και το ΤΑΙΠΕΔ. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Αμπελοκήπων ήδη έχει σε τμήμα του εφαρμοσθεί και το υπόλοιπο βρίσκεται σε εξέλιξη κι ολοκληρώνεται η πλήρης εφαρμογή του. Με δεδομένες τις δραματικές ελλείψεις ελεύθερων χώρων, η απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί την τελευταία ελπίδα κι ανάσα ζωής για περιβαλλοντική βελτίωση κι αναβάθμιση, πολιτιστική ανάπτυξη κι οικονομική ανάκαμψη. Θεωρούμε αδιανόητη, αμελέτητη κι άτοπη τη μεταβίβαση του ανωτέρω ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή οι επόμενες κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά άλλαξαν πολιτική. Έγινε δηλαδή εφαρμογή του ‘άλλοι παπάδες ήλθανε άλλα ευαγγέλια φέρανε’. Γιατί τέτοια ασυνέχεια κι ασυνέπεια της πολιτείας για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Γιατί δε λήφθηκε υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση; Ποιον ρώτησαν; Γιατί αγνόησαν το Δήμο μας;».

Ο κ. Κυρίζογλου επίσης χαρακτηρίζει «παράνομη» την απόφαση παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ, βασιζόμενος και σε όσα προεκλογικά υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πρώην στρατόπεδα και επισημαίνει ότι εάν δεν ανακληθεί η απόφαση «θα υπάρξει κοινωνική αναστάτωση στην περιοχή μας με μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων.

ZENITH