Skip to main content

Λαφαζάνης: Μένουν στο κράτος ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ

Το τέλος των αποκρατικοποιήσεων ενέργειας προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνης διαμηνύοντας ότι το «πρόγραμμά μας δεν τεμαχίζεται».

Το τέλος των αποκρατικοποιήσεων ενέργειας προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακοινώνοντας παράλληλα την ενίσχυση της γενικής γραμματείας βιομηχανίας. Μίλησε για κεντρικό ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων στην ενεργειακή πολιτική και αγροτοβιομηχανικά συγκροτήματα κατά το πρότυπο των σοβιετικών κολχόζ.

«Μνημόνιο και τρόικα τέλος. Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, δεν είναι σημαία ευκαιρίας, για να περιφέρεται στα ευρωπαϊκά όργανα και να αλλάζει 'σαν τα πουκάμισα»'... Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. «Το πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Το πρόγραμμά μας δεν τεμαχίζεται, δεν διαιρείται», συνέχισε και προειδοποίησε πως αν οι εταίροι επιχειρήσουν να μας στείλουν τελεσίγραφα, θα  στείλουν λάθος μήνυμα σε λάθος λαό και σε λάθος κυβέρνηση, καθώς «η Ελλάδα δεν είναι, έπαψε να είναι, προτεκτοράτο, όπως ήταν τα μνημονιακά χρόνια». Εκτίμησε ακόμη πως «αν η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. συνεχίσουν τις σημερινές άγριες επιλογές λεηλασίας θα έχουν ίσως το τέλος που είχε ο υπαρκτός σοσιαλισμός».

Συγκεκριμένα, όπως είπε, ακυρώνεται άμεσα ο τεμαχισμός της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή και σταματά κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

«Η κρατική ΔΕΗ θα παίξει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ» τόνισε και πρόσθεσε ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της κρατικής ΔΕΗ και προχωρούν προσλήψεις νέου προσωπικού.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, θα εφαρμοστούν μειώσεις της τάξης του 20 -40% του κόστους ρεύματος και θα δοθούν δωρεάν 300 κιλοβάτ (κιλοβατώρες) σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα επιδιωχθεί μείωση στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου και πως σταματά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. «Η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar έχει προχωρήσει αρκετά, οι κινήσεις της κυβέρνησης θα αποφασιστούν μετά την απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού» ανέφερε.  Αναβαθμίζεται ο ρόλος των ΕΛΠΕ με το κράτος να ασκεί όλα τα μετοχικά δικαιώματά του.

Για τη βιομηχανία, ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζεται η γενική γραμματεία βιομηχανίας, που θα αναλάβει ενεργητικό ρόλο για τη διαμόρφωση μέσων εργαλείων και πολιτικών που θα στηρίζουν κρατικές και τομεακές βιομηχανικές πολιτικές

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα επανεξεταστεί ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων κρατικού φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ότι θα αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες στην προσπάθεια για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Ακόμη, σημείωσε ότι θα γίνει στροφή στην πρωτογενή παραγωγή με προτεραιότητα τους «δημοκρατικούς συνεταιρισμούς και τα αγροτοδιατροφικά συμπλέγματα» που θα ξεκινούν από την παραγωγή, την έρευνα, την τυποποίηση, την ποιότητα, τη μεταποίηση και την εμπορία με εξαγωγικό προσανατολισμό. Παράλληλα, θα υπάρξει πρωτοβουλία στήριξης για την επιβίωση της ΕΒΖ.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «δεν ξεχνάμε την σκανδαλώδη μεταβίβαση της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως και την μεταβίβαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank», που, όπως ανέφερε, «θα εξεταστούν»

Για τα μεταλλεία χρυσού διατύπωσε την αντίθεση της κυβέρνησης στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές, σημειώνοντας ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να προωθηθούν οι θέσεις της. «Παράλληλα όμως θα στηρίξουμε όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία», δεσμεύθηκε.

 

 

ZENITH