Skip to main content

Λαγός ξανά το Spiegel: Σενάριο για Grexit με ουρά την Κύπρο

Το Eurogroup συζητά το ακραίο σενάριο για έξοδο-πακέτο Ελλάδας-Κύπρου από την Ευρωζώνη, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό

Το σενάριο του Grexit επαναφέρει το Spiegel, το οποίο, γνωστό για τις στενές σχέσεις του με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, παίζει ξανά τον ρόλο του λαγού του Σόιμπλε, επιχειρώντας να αυξήσει την πίεση στην ελληνική πλευρά, εν μέσω των τεχνικών διαπραγματεύσεων και εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, το Eurogroup συζητά το ακραίο σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, όπως σημειώνει το Spiegel, στην ευρωζώνη κυκλοφορούν σκέψεις, πως σαν συνέπεια της αποχώρησης της Ελλάδας, θα μπορούσε να αναγκαστεί να αποχωρήσει και η Κύπρος, καθώς δύο χώρες είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους σε οικονομικό επίπεδο.

Η αποχώρηση και των δυο χωρών από το ευρώ θα ήταν για την υπόλοιπη ευρωζώνη αντιμετωπίσιμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων, όπως αναφέρει το Spiegel.

Πιο πιθανό είναι, όμως, ότι η Κύπρος, σε περίπτωση μιας αποχώρησης της Ελλάδας να λάβει επιπλέον υποστήριξη. Στην ευρωζώνη, δίπλα στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών – μελών αντιπροσωπεύεται η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, του ESM, κ. Κλάους Ρέκλινγκ, γράφει ο Spiegel, προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός Grexit. “Μια αποχώρηση της Ελλάδας θα ήταν η ακριβότερη από όλες τις πιθανές λύσεις”, δήλωσε στον Spiegel ο ίδιος. “Τόσο για την Ελλάδα, όσο επίσης για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης”, σύμφωνα με τον κ. Ρέκλινγκ.

ZENITH