Skip to main content

Le Figaro: Το Βερολίνο γονάτισε την Ελλάδα

Για σοβαρή ήττα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν κατόρθωσε να πείσει την Ευρώπη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση χωρίς συνεχή αξιολόγηση, κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα.

Ο βετεράνος της γερμανικής πολιτικής, και πυλώνας της Ευρώπης, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κέρδισε στο Eurogroup την Παρασκευή την παρτίδα από τον νέο και λίγο αλαζόνα Γιάννη Βαρουφάκη, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από δύο αποτυχημένες συνεδριάσεις και ένα πήγαινε-έλα δέκα ημερών, το Eurogroup συμφώνησε να δώσει παράταση 4 μηνών στην κυβέρνηση Τσίπρα. «Αλλά πρόκειται για μια συμφωνία με όρους, η οποία συνδέεται με ένα ημερολόγιο σκληρών αξιολογήσεων και δεν προβλέπει άμεσο ξεμπλοκάρισμα της δόσης των 7 δισ. που ελπίζει να πάρει η Ελλάδα», τονίζει.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε με μια σοβαρή ήττα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν κατόρθωσε να πείσει την Ευρώπη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση χωρίς συνεχή αξιολόγηση. «Η κυβέρνησή του ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να μπει τέλος στη λιτότητα, αλλά δεσμεύτηκε τελικά να μην ξηλώσει όσα έκαναν οι προκάτοχοί του, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισλεμπλουμ. Η επιστροφή στην πραγματικότητα φαίνεται δύσκολη, τόσο στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας όσο και στους ψηφοφόρους», υπογραμμίζεται.

«Με γραπτή συμφωνία η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αποπληρώσει τα 320 δισ. χρέος, να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να χρηματοδοτεί το χρέος και να συνεργάζεται με την Τρόικα, την οποία ως τώρα μισούσε. Η Αθήνα προσπάθησε ως την τελευταία στιγμή να αποφύγει τα μέτρα αναδιάρθωσης της οικονομίας, αλλά υπέκυψε τελικά», συμπληρώνει.

ZENITH