Skip to main content

Liberation: «Περιφρονητικός» και απομονωμένος ο Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας Liberation ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται στο δικό του μέγεθος.

Ως έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει με περιφρόνηση τους συναδέλφους του χαρακτηρίζει τον Γιάννη Βαρουφάκη ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, τονίζοντας πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται στο δικό του μέγεθος. Παράλληλα, σύμφωνα με τον έμπειρο δημοσιογράφο, ο κ. Βαρουφάκης παραδίδει σε όλους μαθήματα οικονομίας και δεν βοηθάει στη διαπραγμάτευση.

Σε ανάλυσή του για το χθεσινό τελεσίγραφο που έλαβε η χώρα μας, ο Κατρεμέρ αναφέρει πως «οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν μια εβδομάδα περιθώριο στην Αθήνα για να δεχτεί να συνεχίσει το πρόγραμμα που της δίνει και χρήματα. Αλλιώς, η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί μόνη της» και προσθέτει:

«Ή το παίρνουν ή το αφήνουν. Το Eurogroup εξαπέλυσε τελεσίγραφο στην Ελλάδα η οποία έχει μια εβδομάδα για να δεχτεί την παράταση του προγράμματος που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τους δανειστές της, με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας. Αλλιώς, θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Οι Ευρωπαίοι, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, σκλήρηναν τη στάση τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Εν συνεχεία τονίζει το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση δεν περίμενε να βρεθεί «τόσο απομονωμένη» στη χθεσινή συνεδρίαση. «Η ίδια δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στο ελάχιστο απέναντι στις προεκλογικές της δεσμεύσεις σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο δεν θα γίνουν περικοπές αλλά θα γίνουν και παροχές ύψους 12 δις ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε τουλάχιστον να του δώσουν οι εταίροι τα χρήματα που χρειάζεται (1,2 δις το ΔΝΤ και 4,6 δις ομόλογα) αναμένοντας να ολοκληρώσει το νέο του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα μια ελάφρυνση των υποχρεώσεών του (ειδικά μικρότερη προσπάθεια στον προϋπολογισμό)», σημειώνει ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας και συμπληρώνει:

«Αλλά η ευρωζώνη αρνήθηκε να δώσει χρόνο στο χρόνο. Απαίτησε την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος πριν συνεχίσει τη διαπραγμάτευση».

Η παρακάτω είναι η φωτογραφία που δημοσιεύει η Liberation για να πλαισιώσει το κείμενο του Κατρεμέρ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η στιγμή που ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρούν μετά το ναυάγιο του Eurogroup και το τελεσίγραφο, με την αμηχανία να είναι ενδεικτική στο πρόσωπό τους.

Image
Liberation: «Περιφρονητικός» και απομονωμένος ο Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες


 

ZENITH