Skip to main content

Λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση...

Τι δεσμεύσεις θα αναλάβει η Αθήνα και τι φαίνεται ότι θα διασφαλίσει στις συζητήσεις στι σημερινό Eurogroup.

Υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές αναμένεται να καταγραφούν στο σημερινό Eurogroup . Αλλωστε, αν δεν είχε σημειωθεί πραγματική σύγκλιση, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, δεν θα ανακοίνωσε τη συνεδρίαση του οργάνου για σήμερα το απόγευμα. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε προειδοποιήσει σχετικά από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην κατάληξη της συζήτησης που θα εξελιχθεί σε λίγες ώρες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η ελληνική πλευρά θα επαναλάβει ό,τι και στο αίτημα της: Ότι θα αποφεύγει, δηλαδή, στο εξής τις μονομερείς ενέργειες, θα συνεργάζεται πλήρως με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ θα παρουσιάσει και τα συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα που ζητά επιμόνως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε. Η Αθήνα θα αναλάβει επίσης «δεσμεύσεις προκειμένου να αποφευχθούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο του master facility agreement» το οποίο η Ελλάδα αναγνωρίζει ως δεσμευτικό έναντι του χρηματοδοτικού και διαδικαστικού περιεχομένου του.

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως και η Ελλάδα φαίνεται να διασφαλίζει οριστικά το αίτημα για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% επί του ΑΕΠ, φέτος, αντί 3% και 4,5% το 2016, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης του κοινωνικού ιστού. Τέλος, η Αθήνα διασφαλίζει κι αυτό που εξαρχής επιθυμούσε: η παράταση, αυτή τη φορά, να έχει εξάμηνη διάρκεια. Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι μπορεί να υπάρχει αναφορά και στο θέμα της απομείωσης του χρέους, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένο τρόπο. Όπερ σημαίνει ότι οι Γερμανοί δείχνουν να κερδίζουν σε αυτό το «σημείο». Τα υπόλοιπα, επί σκηνής...

ZENITH