Skip to main content

Λιγότερο ριψοκίνδυνη τώρα η Ελλάδα κατά τη Fitch

Λιγότερο ριψοκίνδυνα έγιναν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έπειτα από το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς και μετά από τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτ
Λιγότερο ριψοκίνδυνα έγιναν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έπειτα από το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς και μετά από τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Το σχέδιο μειώνει δραστικά το βραχυπρόθεσμο πιστωτικό ρίσκο της Ελλάδας, αναφέρει ο οίκος.
 
«Η εμπλοκή του ΔΝΤ ενισχύει σημαντικά την αξιοπιστία των προσπαθειών προκειμένου να μπουν τα δημόσια οικονομικά σε μια διατηρήσιμη τροχιά και να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους», επισημαίνεται. «Παρά τις αβεβαιότητες γύρω από τις οικονομικές προοπτικές και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η φερεγγυότητα μπορεί να προσεγγιστεί».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έπειτα και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει όλα τα ελληνικά ομόλογα δεκτά ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες (ανεξαρτήτως πιστοληπτικής ικανότητας), η Ελλάδα δεν εξαρτάται πλέον από τις απόψεις των ξένων οίκων αξιολόγησης.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒΒ- και αρνητικές προοπτικές, καθώς εκτιμά πως ο κίνδυνος απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους και η παρατεταμένη ύφεση συνεπάγονται ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας είναι ευάλωτο απέναντι σε πιθανά σοκ.

Εξηγεί, όμως, ότι δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει την αξιολόγηση έως και το τέταρτο τρίμηνο του 2010, όταν και θεωρεί ότι θα είναι σε καλύτερη θέση για να εκτιμήσει τις επιδόσεις και τις προοπτικές της οικονομίας, σε συνδυασμό με την πολιτική βούληση και ικανότητα για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας.

ZENITH