Skip to main content

«Λιποτακτήσατε ως κυβέρνηση, λιποτακτείτε ως αντιπολίτευση»

Σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απηύθυνε κάλεσμα για ψήφιση του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων, χαρακτηρίζοντάς τα αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.
Σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απήυθυνε κάλεσμα για ψήφιση του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων, χαρακτηρίζοντάς τα αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

«Ανεύθυνοι ως κυβέρνηση, ανεύθυνοι ως αντιπολίτευση. Λιποτακτήσατε ως κυβέρνηση, λιποτακτείτε ως αντιπολίτευση», είπε ο πρωθυπουργός
απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά για την αρνητική θέση της ΝΔ απέναντι στο νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα λέγοντας: «Ανεύθυνοι ως κυβέρνηση, ανεύθυνοι ως αντιπολίτευση. Λιποτακτήσατε ως κυβέρνηση, λιποτακτείτε ως αντιπολίτευση».


«Ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνία, ή καταδικάζουμε την Ελλάδα σε χρεοκοπία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας πως «είναι εθνικός πατριωτισμός να κάνουμε το παν για να μην χρεοκοπήσει η χώρα».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας», τονίζοντας πως «πρέπει να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα που μας πληγώνει».

Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η «βία θα μας βάλει πιο βαθιά στην ύφεση και προκαλεί νέες πληγές», ενώ κάλεσε το σύνολο του πολιτικού συστήματος να απομονώσει τέτοια φαινόμενα. «Ούτε η βία, ούτε οι πέτρες θα μας βγάλουν από την επιτήρηση», τόνισε.

«Η ΝΔ έφτιαξε ένα δεύτερο Δημόσιο»

Σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για ανευθυνότητα, διαφθορά και πελατειακή αντίληψη.

«Καθημερινά βλέπω στα υπουργεία να αναδύεται η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου που επικρατούσε», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι μέσα στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ «φτιάχτηκε ένα δεύτερο δημόσιο, με διορισμό επιπλέον 60.000 δημοσίων υπαλλήλων και 100.000 νέων συμβασιούχων».

Παράλληλα, υποστήριξε πως κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ «ζήσαμε το πιο σπάταλο, διεφθαρμένο πρόσωπο της εξουσίας», ενώ έβαλε κατά του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαράς, αναφέροντας πως είναι πλήρως αλληλέγγυος σε όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια «παρά τις συγνώμες του».

Επιπλέον επέρριψε στη ΝΔ βαρύτατες ευθύνες για την κάτασταση της οικονομίας, αναφερόμενος και στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, ενώ την επέκρινε έντονα για την άρνησή της να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα λιτότητας.

Ακόμη, κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν έχει να προτείνει εναλλακτική λύση και συμπλήρωσε: «Εξηγήστε τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η χώρα, αν κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις που όλοι κοπτώμαστε, τι θα γίνει κύριοι της ΝΔ;».

Με «151» ψήφους η ψήφιση του ν/σ

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα χρειαστεί την απόλυτη πλειοψηφία (τουλάχιστον 151 βουλευτές), ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στην πρόταση της Αριστεράς για ψήφιση των μέτρων με ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών.

«Δεν τίθεται θέμα αυξημένης πλειοψηφίας, αλλά η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης για όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επεισόδιο Παπανδρέου- Αντώναρου

Έντονο φραστικό επεισόδιο έλαβε χώρα κατά την ομιλία του πρωθυπουργού,όταν ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης απότη ΝΔ υπήρχε υπουργός που είχε πληρώσει 28.000 ευρώ για κουρτίνες στογραφείο του. «Θα πάει στον εισαγγελέα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η παραπάνω δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Αντώναρου, οοποίος απάντησε σε σκληρό ύφος στον κ. Παπανδρέου, αναγκάζοντας τονπρόεδρο της Βουλής να τον ανακαλέσει σε τάξη και τον πρωθυπουργό νααπαντήσει: «Μιλάμε για τα λεφτά του ελληνικού λαού και γελάτε ακόμα;».

ZENITH