Skip to main content

Λοβέρδος: Αναγκαία η παρέμβαση στο ασφαλιστικό

ΓΣΕΕ: «Κόκκινη γραμμή» τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων.
Η παρέμβαση στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων είναι απολύτως αναγκαία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτή θα γίνει μέσα από ένα γόνιμο και με καθορισμένο χρονικό όριο, κοινωνικό διάλογο.

Η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος ως ενός θέματος με εθνικές διαστάσεις αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι το 2009 τα ταμεία χρειάστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 2,470 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το 2008 η αντίστοιχη δαπάνη ήταν περίπου 850 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο υπερδιπλασιασμό.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για σκοτεινή προοπτική κατά το 2010, σημειώνοντας ότι κράτος και φορείς κοινωνικής ασφάλισης δαπανούν για συντάξεις ποσοστό που αγγίζει το 13,5% του ΑΕΠ.

Ειδικά για τις δαπάνες υγείας ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι παρουσιάζουν αύξηση 25%, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη δραματική αύξηση σημαντικό ρόλο παίζει η σπατάλη στις δαπάνες για το φάρμακο, δαπάνες που παρουσιάζουν αύξηση από 12 έως 21% ετησίως.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στις συναντήσεις με τους κοινωνικούς φορείς μέσω των οποίων θα αρχίσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό και απαντώντας σε δημοσιεύματα υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο περιεχόμενο των παρεμβάσεών της η κυβέρνηση θα το δώσει μέσα από υπεύθυνες και συγκροτημένες διαδικασίες.

ΓΣΕΕ: «Kόκκινη γραμμή» στο διάλογο για Ασφαλιστικό, εργασιακά

Με «κόκκινη γραμμή» τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων προσέρχεται η ΓΣΕΕ στο διάλογο για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, για το ασφαλιστικό εκείνο που επιβεβαιώνεται από τα οικονομικά στοιχεία, είναι η ανάγκη είσπραξης των εισφορών, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, η συνεπής καταβολή των εισφορών κράτους και εργοδοτών, η δημιουργία του ειδικού αποθεματικού κοινωνικής αλληλεγγύης.

Απαραίτητη προϋπόθεση, τονίζεται, είναι η κυβέρνηση να καταθέσει τη δική της συγκεκριμένη πρόταση, για την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών διατάξεων.

Για τα προγράμματα Stage και τις άλλες εκκρεμείς εργασιακές σχέσεις, η Συνομοσπονδία ζητεί δίκαιη ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει με ισοτιμία και μοριοδότηση την προϋπηρεσία των συμμετεχόντων σε προγράμματα Stage (Δημοσίου κ Ιδιωτικού Τομέα) και θα λαμβάνει πρόνοια και για τις άλλες μορφές εργασίας χωρίς να εξαιρούνται οι άνεργοι ως προς την μοριοδότηση για συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ

Την Παρασκευή 18/12, συγκαλείται στην ΑΘήνα το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, το οποίο θα συζητήσει το πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών της ΓΣΕΕ, για το επόμενο διάστημα (κοινωνική πολιτική, εργασιακά, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανεργία, κ.α.).

ZENITH