Skip to main content

Λοβέρδος: «Ποτέ δεν είπα ότι θα αυξήσουμε τα όρια ηλικίας»

Περίπου 140-150 εκατ. ευρώ υπολογίζει ο υπουργός Εργασίας ότι θα εξοικονομήσει το κράτος από το μέτρο της λίστας φαρμάκων.
Τη δέσμευσή του ότι δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας και δεν θα μειώσει τις συντάξεις εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο Mega. με αφορμή τον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, που ξεκινάει τη Δευτέρα.

«Μόλις είπαμε ότι το ασφαλιστικό είναι στο τραπέζι, αμέσως μου ‘βάλανστο στόμα ότι δήθεν θα αυξήσω τα όρια ηλικίας και ότι τάχα θα μειώσωτις συντάξεις. Πράγματα τα οποία ούτε σκέφτομαι ούτε είπα και απορώπώς βγαίνουν και λένε ότι είναι η πολιτική του Υπουργείου ή η πολιτικήτης Κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Σχετικά με τη διαδοχική ασφάλιση ο κ. Λοβέρδος τόνισε: «Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχω ολοκληρώσει τη σχετική προετοιμασία, ούτως ώστε και να κάνω τα νομοθετικά και τα διοικητικά μέτρα για να δίνουμε τη σύνταξη γρήγορα και για να άρουμε την αδικία να χάνει μέχρι και 30% ο ασφαλισμένος, όταν θα πάρει τη σύνταξή του, από παραπάνω από ένα Ταμεία. Υπολογίζω ότι οι αλλαγές θα έχουν γίνει μέχρι τα μέσα του 2010».

Περίπου 140 με 150 εκατ. ευρώ υπολογίζει ο κ. Λοβέρδος ότι θα εξοικονομήσει το κράτος από το μέτρο της λίστας φαρμάκων. Παράλληλα, εξήγγειλε: «Το ΙΚΑ από 1ης Μαΐου θα κάνει ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογράφησης. Και σ’ αυτό το πρόγραμμα του ΙΚΑ, επειδή το επιτρέπει η σύμβαση και ο νόμος, θα μπει και ο ΟΓΑ κατά βούλησή του. Το υπόλοιπο 30% των ασφαλισμένων θα πάει στο ίδιο πρόγραμμα για την 1η Μαΐου με την ηλεκτρονική εταιρεία που έχει το Δημόσιο. Το ΙΚΑ προβλέπει ότι αυτή και μόνο η ενέργεια θα του αποφέρει ετησίως 250 εκατομμύρια ευρώ. Με δυο μέτρα, ακουμπήσαμε τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτός όλος ο κόσμος το θέλει».

Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης, η φαρμακευτική κατανάλωση είναι διπλάσια στην Ελλάδα σε σύγκριση με το Βέλγιο, παρότι ο πληθυσμός του είναι περίπου ίσος  με τη χώρα μας. «Τα λεφτά που δίνουμε είναι διπλάσια. Μιλάμε για τα Ασφαλιστικά Ταμεία εκτός από τον Οίκο Ναύτου. Να πληρώνουν στα φαρμακεία τα ιδιωτικά 4,5 δις ευρώ ετησίως, και οι Βέλγοι 2,5 δις. Γιατί αυτό; Αυτή τη διαφορά πρέπει να δούμε, αν είναι λογική», σημείωσε.



ZENITH