Skip to main content

Λογιστικές ακροβασίες της κυβέρνησης καταγγέλλει η ΝΔ

Για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με επικοινωνιακά τρικ κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την πορεία εκτέλεσης του προϋπο
Για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με επικοινωνιακά τρικ κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο επτάμηνο του έτους.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για λογιστικές ακροβασίες με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, που όμως δεν επιλύουν το πρόβλημα.

«Η ύφεση βαθαίνει, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώνεται, η ασφυξία των επιχειρήσεων διογκώνεται, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται. Τα έσοδα καταρρέουν και οι δημόσιες επενδύσεις περιορίζονται δραματικά», ανέφερε.

Παράλληλα, εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο εκρηκτικό κοκτέιλ που διαμορφώνουν στην αγορά η υστέρηση εσόδων έναντι των στόχων, οι αλυσιδωτές αυξήσεις στη φορολογία, αλλά και η καθήλωση της ανάπτυξης λόγω των μειωμένων δαπανών για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, «αυξήθηκαν μόλις κατά 4,1% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, πράγματι, εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, σε μικρότερο όμως ποσοστό, κυρίως λόγω της περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής».

«Ο περιορισμός του ελλείμματος, το 1ο επτάμηνο του 2010, διαμορφώνεται στο 25%, έναντι στόχου για μείωση 39,5%. Και αυτό αν λάβουμε υπόψη μόνο τις αποκλίσεις από τους στόχους του Μνημονίου για τις επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις, τις δαπάνες για τόκους και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», καταλήγει.

ZENITH