Skip to main content

Λουκέτα και αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων σαρώνουν τη Β.Ελλάδα

Ως «κορυφή του παγόβουνου» στον τομέα κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης θεωρείται η περίπτωση της Φάρμπετεξ, στο νομό Κιλκίς. Φόβοι για νέα κρούσματα, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι απολύσεις στον κ
Ως «κορυφή του παγόβουνου», σε έναν κλάδο που ήδη μετρά απώλεια περίπου 20.000 θέσεων εργασίας, σε μόλις 10 χρόνια, θεωρείται για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ η περίπτωση της Φάρμπετεξ. Το βαφείο πλεκτών υφασμάτων από το Κιλκίς, που κατάθεσε, παραμονές Πάσχα, αίτηση αναστολής πληρωμών κι απειλεί ευθέως να εγγράψει στον μακρύ κατάλογο της ανεργίας άλλους 102 βορειοελλαδίτες εργαζόμενους, δεν είναι το πρώτο κρούσμα και πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο. Ήδη μόνο στο τρίμηνο του 2010 οι απολύσεις στον κλάδο πλησιάζουν τα 300 άτομα και φαίνεται πως θα έχουμε και συνέχεια.

Τα προβλήματα στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης είναι μεν παλαιά, όμως έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας και τα λουκέτα, μαζί με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, με επίκληση την κρίση, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

«Στις αρχές του 2000, πριν από 10 χρόνια δηλαδή, με επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης στο νομό Θεσσαλονίκης απασχολούσε περίπου 30.000 άτομα. Σήμερα, ο αριθμός των απασχολούμενων δεν ξεπερνά τα 10.000 άτομα», υπογραμμίζει η γ. γ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Δ. Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας πως τα μεγάλα «θύματα» της εξέλιξης αυτής είναι κυρίως οι γυναίκες, οι οποίες αντιπροσώπευαν τις 15.000 από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στο εξεταζόμενο διάστημα.

Επιδείνωση

Προερχόμενη και η ίδια από τον τομέα της ένδυσης, η κ. Χαραλαμπίδου σημειώνει πως η κατάσταση σήμερα έχει επιδεινωθεί. «Στο τρίμηνο από τον Ιανουάριο του 2010 έως και το τέλος Μαρτίου, μόνο από τις μικρές βιοτεχνίες κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, που απασχολούν κάτω από 10 άτομα, έχουν γνωστοποιηθεί στο εργατικό κέντρο της πόλης μας, 192 απολύσεις εργαζομένων», εξηγεί και διευκρινίζει πως στο σύνολο αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα 85 άτομα της Texapret, που έκλεισε στις αρχές Ιανουαρίου και πιθανότατα οι 102 εργαζόμενοι της Φάρμπετεξ. Η τελευταία κατάθεσε αίτηση πτώχευσης, η οποία εκδικάζεται στις 21 του Απρίλη και εφόσον γίνει δεκτή θα οδηγήσει στην ανεργία το προσωπικό. Το εξοργιστικό στην υπόθεση είναι ότι η εν λόγω εταιρεία φέρεται να είχε λάβει προ τετραετίας δάνειο ύψους 14 εκ. ευρώ, με εγγύηση από το ελληνικό δημόσιο για το 80% του συνολικού ποσού, χωρίς να υπάρξει καμία μέριμνα από την πολιτεία για ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης.

Ελαστικοποίηση

Εκτός, όμως, από τα απευθείας «λουκέτα» πολλές επιχειρήσεις από την ευρύτερη περιοχή, πιέζουν για ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας. Η εκ περιτροπής εργασίας, τα περίφημα 4ήμερα, εξαπλώνονται όλο και πιο πολύ, ενώ δεν λείπουν και τα κρούσματα με τη μη εφαρμογή της εθνικής συλλογικής σύμβασης, ισχυρίζεται η κ. Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι εκτεταμένες διαστάσεις έχει λάβει και το φαινόμενο της μετατροπής της σχέσης εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης. «Αλλάζουν τη σύμβαση εργασίας από 8ωρη σε 4ωρη, αλλά στην πραγματικότητα το προσωπικό συνεχίζει να απασχολείται 8 ώρες, έχοντας περιορισμένα τα ασφαλιστικά του δικαιώματα», καταγγέλλει η ίδια.

ZENITH