Skip to main content

«Λουκέτο» σε επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν

Την αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν την ασφαλιστική και εργασιακή νομοθεσία και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ, σε όσους αρνούνται τον έλεγχο προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργ
Την αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν την ασφαλιστική και εργασιακή νομοθεσία και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ, σε όσους αρνούνται τον έλεγχο προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες

Ακόμη το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η συμφωνία για παροχή υπηρεσιών ή έργου για ορισμένο ή αόριστο χρόνο θα τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη, για τρεις συνεχείς μήνες, αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Η ηγεσία του υπουργείου συζητά, ωστόσο να ισχύσει το εξάμηνο.

Στις συμβάσεις που θα συναφθούν ή θα ανανεωθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η ενοικίαση εργαζομένων θα γίνεται με τους ίδιους όρους εργασίας (αμοιβές, ωράρια, ασφάλιση στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κ.ά.) που έχει το προσωπικό του έμμεσου εργοδότη και σε καμία περίπτωση κατώτερες από εκείνες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ενοικίαση θα έχει διάρκεια 12 μηνών (μαζί με τις ανανεώσεις) και 18 μηνών (σε περίπτωση αναπλήρωσης μισθωτού), διαφορετικά θα μετατρέπεται η σύμβαση σε αορίστου χρόνου. Το ίδιο και αν δεν μεσολαβεί μεταξύ των ανανεώσεων διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών. Πρόστιμα 2.936- 29.360 ευρώ θα προβλέπονται για κάθε παράβαση.

Όλες οι επιχειρήσεις (και όχι μόνο οι βιομηχανικές και βιοτεχνίες) θα τηρούν βιβλίο υπερωριών (χωρίς υποχρέωση θεώρησής του) και θα το φυλάσσουν για πέντε έτη. Σε περίπτωση αλλαγής ωραρίου εργαζομένου θα ενημερώνουν το ΣΕΠΕ την ίδια ημέρα και για άλλες αλλαγές (επωνυμίας, προσλήψεις κ.ά.) εντός 15 ημερών.

Η εργασία που παρέχεται την 6η ημέρα με παραβίαση πενθημέρου, πέρα από τις άλλες κυρώσεις, θα αμείβεται με προσαυξημένο κατά 100% ημερομίσθιο, σύμφωνα με το αρχικό κείμενο (το υπουργείο συζητά προσαύξηση 50%).

Καθιερώνεται για απασχόληση παρανόμως διαμένοντος στη χώρα αλλοδαπού νέο πρόστιμο 3.000-15.000 ευρώ.

Προσαυξημένες κατά 70% εισφορές θα καλούνται να πληρώσουν όσοι υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) χωρίς να έχουν καταβάλει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Συγκροτείται τμήμα παρακολούθησης των οικονομικών συναλλαγών ακόμη και μέσω των τραπεζών των οφειλετών.

ZENITH