Skip to main content

Λύση εντός του έτους «βλέπει» στο Μεσανατολικό το Κουαρτέτο

Την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συνθήκη για τη Μέση Ανατολή, με την οποία θα δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος που θα βρίσκεται σε ειρήνη με το Ισραήλ, έπειτα από διαπραγματεύσεις ενός έ
Την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συνθήκη για τη Μέση Ανατολή, με την οποία θα δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος που θα βρίσκεται σε ειρήνη με το Ισραήλ, έπειτα από διαπραγματεύσεις ενός έτους, εξέφρασε το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ).

Διπλωματική πηγή στις ΗΠΑ δήλωσε πως το Κουαρτέτο αναμένεται να καλέσει σήμερα αμφότερα τα μέρη να αρχίσουν συνομιλίες σε δύο εβδομάδες. Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν την αμερικανική πρόσκληση να δημοσιοποιηθεί ως το τέλος της σημερινής ημέρας.

«Περιμένουμε να δούμε τη διατύπωση της αμερικανικής πρόσκλησης. Η θέση μας παραμένει ότι δεν θέλουμε προϋποθέσεις», δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος.

«Αν η δήλωση ανταποκρίνεται σ΄ αυτά που ζητούμε, θα πούμε φυσικά ναι», είπε η παλαιστινιακή πλευρά.

Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με μια σύνοδο κορυφής με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στις 2 Σεπτεμβρίου. Σε σχέδιο δήλωσης που συζητήθηκε χθες από τις μεγάλες δυνάμεις αναφέρεται ότι 12 μήνες θα είναι αρκετοί.

ZENITH