Skip to main content

Λύθηκε η «παρεξήγηση» με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Τελικώς, η «παρεξήγηση» για την οποία έγραφε χθες η Voria.gr λύθηκε. Η τρόικα ξεκαθάρισε ότι αυτό που θέλει είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας σε ποσοστό 35% με 40%.
Τελικώς, η «παρεξήγηση» για την οποία έγραφε χθες η Voria.gr λύθηκε. Η τρόικα ξεκαθάρισε και χθες ότι αυτό που θέλει είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας σε ποσοστό 35% με 40%. Κι επειδή οι εναλλακτικές προτάσεις που της έχουν καταθέσει είναι ανεφάρμοστες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο δια της ευθείας οδού που δεν είναι άλλη από την πώληση του 40% των παλιών και νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών. Τόσο απλά. Από εκεί κι έπειτα, όποια επιπλέον συζήτηση γίνεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ των ελεγκτών και των διαφόρων υπουργών κι αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, πάνω σε αυτή την «αρχή» εδράζονται, που εκ των πραγμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Για την ιστορία, επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο όρος «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» υπάρχει στο Μνημόνιο, ενώ, όντως, δεν υπάρχει πουθενά  πρόβλεψη για πώληση του 40% των μονάδων. Το ποιος θα επιλέξει όμως ποια λύση θα εφαρμοσθεί προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωση, είναι επίσης ξεκάθαρο:η τρόικα. Η οποία μέχρι σήμερα θεωρεί πως από όλες τις προτάσεις που της κατατέθηκαν μόνο αυτή της πώλησης επιτυγχάνει το στόχο. Μακάρι να υπάρξει, ακόμα και στο «παρά πέντε» και μια ακόμα, η οποία θα διασώσει τα εργοστάσια...

ZENITH