Skip to main content

Μ. Ξαφά: «Σφίξιμο στο ζωνάρι» αντί χρεοκοπίας

«Θα περάσουμε μια δύσκολη τριετία», προειδοποιεί η Μιράντα Ξαφά και εκτιμά πως στο διάστημα αυτό θα αποκλίνουμε από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική για τη χώρα, θα είνα
«Θα περάσουμε μια δύσκολη τριετία στην οποία κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι κι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα πρέπει να σφίξουν τη ζώνη τους», προειδοποιεί η Μιράντα Ξαφά και εκτιμά πως στο διάστημα αυτό το βιοτικό μας επίπεδο θα υποχωρεί και ως χώρα θα αποκλίνουμε από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Ειδικά για φέτος προέβλεψε πως με το μπαράζ των φόρων και την περικοπή των δαπανών, η αρνητική ανάπτυξη θα είναι τουλάχιστον διπλάσια από το -2% του 2009, φθάνοντας κοντά στα επίπεδα του -4% του ΑΕΠ.

Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΔΕΘ η γνωστή ελληνίδα οικονομολόγος εκτίμησε ότι «ο δημόσιος τομέας είναι που νοσεί και νομίζω ότι τελικά πρέπει να συρρικνωθεί, όπως κι οι παρεμβάσεις του στην οικονομία». Ταυτόχρονα, ωστόσο, θύμισε ότι στο μνημόνιο που υπογράφηκε με την Τρόικα συμπεριλαμβάνονται και μια σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η εκ βάθρων αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που «έχει ήδη χρεοκοπήσει», το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και η συρρίκνωση του ζημιογόνου ΟΣΕ κλπ, «τις οποίες το ελληνικό πολιτικό σύστημα ανέβαλε παρότι γνώριζε πως είναι απαραίτητες».

Παραδέχθηκε, βέβαια, πως πρόκειται για ατυχές γεγονός ότι επιχειρούμε αυτή τη δημοσιονομική προσαρμογή σε περίοδο ύφεσης, αλλά ξεκαθάρισε πως «δεν είχαμε τον κοινό νου να δημιουργήσουμε δημοσιονομικά πλεονάσματα, όταν είχαμε την ταχεία ανάπτυξη της τάξης του 3% - 4% του ΑΕΠ ετησίως. Τώρα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, διότι το χρέος βρίσκεται σε εκρηκτική πορεία».

Στο σημείο αυτό, δε, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση η χώρα δεν χρειάζεται να προβεί σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους, ενώ απέκρουσε και τους φόβους για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι εξασφαλισμένο τόσο σε επίπεδο επάρκειας από το πακέτο, όσο και ρευστότητας από την ΕΚΤ. «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πακέτο στο τραπέζι, ύψους 110 δισ. ευρώ, τα οποία -εφόσον εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευτεί- θα αρκούν για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα την επόμενη τριετία», είπε και τόνισε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι θα τα καταφέρουμε και ότι θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη στενωπό, γιατί η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Θα είναι η χρεοκοπία και τελικά η έξοδος από την ευρωζώνη».

Η κ. Ξαφά χαρακτήρισε, επίσης, λυπηρή την εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα στο εξωτερικό κι «αυτό συντελεί στο γεγονός ότι τα spread παραμένουν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, διότι οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι η Ελλάδα πρόκειται να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα». Ειδικά για τις ταραχές και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, την προηγούμενη Τετάρτη, είπε πως «γίνονται από μια μικρή μειοψηφία» και συμπλήρωσε ότι «γενικά ο κόσμος καταλαβαίνει την ανάγκη να εφαρμοστούν δυσάρεστα μέτρα».

Επικαλούμενη συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον με πρώην συναδέλφους της στο ΔΝΤ (όπου είχε διπλή θητεία) ανέφερε πως «θεωρούν ότι η ελληνική κρίση είναι μια συστημική κρίση, ότι δηλαδή υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει δυσμενώς, και το έχει κάνει, κι άλλες χώρες της ευρωζώνης». Έσπευσε, ωστόσο, να εξηγήσει ότι «δεν νομίζω ότι η κατάσταση των χωρών της ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία κλπ προσομοιάζει με αυτή της Ελλάδας. Οι άλλες χώρες πολύ πιο εύκολα θα ξεπεράσουν τις πιέσεις, διότι έχουν καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση, έχουν χαμηλότερο χρέος και χαμηλότερα ελλείμματα. Το πρόβλημά τους είναι κυρίως θέμα του τραπεζικού τομέα. Αντίθετα στην Ελλάδα είναι και ζήτημα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους, αλλά και θέμα ανταγωνιστικότητας».

Όσον αφορά στα σενάρια που θέλουν ακόμη και τη διάλυση του Ευρώ, εάν ο ιός εξαπλωθεί και σε άλλες οικονομίες, η κ. Ξαφά σημείωσε πως «όσοι κάνουν αυτές τις εκτιμήσεις παραβλέπουν το γεγονός ότι χρειάστηκαν τρεις δεκαετίες για να δημιουργηθεί το ευρώ και αναλώθηκε πολύ πολιτικό κεφάλαιο στην Ευρώπη για να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε. Οπότε δεν πιστεύω ότι με το πρώτο εμπόδιο θα πιστέψουμε ότι τελείωσε το ευρώ και θα βάλουμε αυτό τον ζουρλομανδία για να γυρίσουμε στα εθνικά μας νομίσματα. Δεν νομίζω ότι τόσο εύκολα θα παρατήσουν την προσπάθεια αυτή».

Με αφορμή τέλος τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου ότι θα επιτείνει τις πιέσεις, ώστε να επιτραπεί ελεγχόμενο χρεοστάσιο σε χώρες μέλη της ευρωζώνης, η κ. Ξαφά τόνισε πως το σύμφωνο σταθερότητας απέτυχε οικτρά. «Για αυτό φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Η δημοσιονομική παρακολούθηση των χωρών μελών της ευρωζώνης δεν ήταν αρκετά στενή και δεν κατάφερε να αποτρέψει τη σχεδόν χρεοκοπία της Ελλάδας», είπε και κατέληξε πως «Καταρχήν θα έχουμε μια πολύ πιο στενή εποπτεία. Πιστεύω ότι θα δοθεί η δυνατότητα στη eurostat να ελέγχει προληπτικά τα δημόσια οικονομικά των χωρών μελών και να συστήνει μέτρα πολύ, πριν εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός όπως συνέβη πέρυσι στην Ελλάδα».

ZENITH