Skip to main content

Made in China το 64% των μη ασφαλών προϊόντων

Αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία τους αντιμετώπισαν το 2014 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές από προϊόντα - πέραν των τροφίμων- που κυρίως εισήχθησαν από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Της Άννη Καρολίδου

Αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία τους αντιμετώπισαν το 2014 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές από προϊόντα - πέραν των τροφίμων- που κυρίως εισήχθησαν από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του συστήματος RAPEX για το 2014, έδειξαν ότι τα μη ασφαλή προϊόντα, προέρχονται σε ποσοστό 64% από την Κίνα και το Χόνγκ Κόνγκ, από την ΕΕ σε ποσοστό 14%, άγνωσης προέλευσης ήταν το 7%, ένα ποσοστό 3% ήταν τουρκικά και από διάφορες άλλες χώρες ήταν το 12%.

Στη συνέντευξη πού δόθηκε στα γραφεία του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, από τον πρόεδρο κ. Ν. Τσεμπερλίδη και τη γ.γ. Ευαγγελία Κεκελέκη, επισημάνθηκε ότι για το πρόβλημα που υπάρχει με τα κινεζικά προϊόντα, δεν ευθύνεται η Κίνα αλλά την ευθύνη έχουν οι ευρωπαίοι εισαγωγείς,  που ορίζουν τα «ποιοτικά» στάνταρτς των παραγγελιών τους.

«Οι καταναλωτές», είπε ο κ. Τσεμπερλίδης, «πληρώνουν το τίμημα των χαμηλών τιμών», σε μία εποχή που η τιμή είναι το κυριότερο κριτήριο επιλογής στην αγορά ενός προϊόντος.

Αυτό που έχει έδειξαν τα στοιχεία είναι ότι το 2014 έγιναν 2.435 κοινοποιήσεις μη ασφαλών προϊόντων, στο RAPEX, αυξημένες κατά 3% σε σχέση με τηνπροηγούμενη χρονιά.  Μάλιστα οι 2.155 κοινοποιήσεις αφορούσαν προϊόντα που έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τους καταναλωτές.

Οι χώρες με τις περισσότερες κοινοποιήσεις, αυτές δηλαδή που κάνουν και τους περισσότερους προληπτικούς ελέγχους, είναι οι: Ουγγαρία (291), Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Κύπρος. Η Ελλάδα που προ κρίσης ήταν στη πρώτη και τη δεύτερη θέση των κοινοποιήσεων,  έχει υποχωρήσει στην κλίμακα των 31 χωρών που μετέχουν στο σύστημα, επειδή έχουν χαλαρώσει οι μηχανικοί προληπτικών ελέγχων της αγοράς, όπως είπε η κ. Κεκελέκη.

Το αποτέλεσμα είναι, από τις 82 κοινοποιήσεις του 2012, στη χώρα μας το 2013 έγιναν 70 κοινοποιήσεις και 63 πέρυσι. Τουλάχιστον, η Ελλάδα, δείχνει να ανταποκρίνεται στις ενημερώσεις που γίνονται μέσω του RAPEX.

Aπό τα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στα μη ασφαλή προϊόντα, αφού στις διάφορες κατηγορίες προϊόντων έχουν εντοπιστεί πολλά προβλήματα σε παιχνίδια (πρώτα σε κοινοποιήσεις με 650), στα ενδύματα, αλλά και στα προϊόντα παιδικής φροντίδας.

Τα προϊόντα με σειρά αριθμού κοινοποιήσεις είναι: Παιχνίδια, είδη ένδυσης και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, ηλεκτρικές συσκευές, οχήματα, προϊόντα παιδικής φροντίδας, εξοπλισμός φωτισμού, καλλυντικά.

Οι κίνδυνοι που παρουσίασαν τα μη ασφαλή προϊόντα ήταν: Τραυματισμοί, χημικοί, ηλεκτροπληξίες, στραγγαλισμοί.

Τα προβλήματα με τα μη ασφαλή προϊόντα, αυξήθηκαν κατά πολύ μαζί με την αύξηση των πωλήσεων μέσω Διαδικτύου. «Η Ευρώπη θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει στην αναθεώρηση της Οδηγίας για την ασφάλεια των προϊόντων πλην τροφίμων, αυστηροποιώντας τους όρους», υποστήριξε η  κ. Κεκελέκη.

Κινδυνεύουν οι οργανώσεις καταναλωτών

Το ΚΕΠΚΑ, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κλεισίματος, λόγω οικονομικών προβλημάτων. «Δεν ευθύνεται μόνο η κρίση, αλλά και η νοοτροπία των πολιτών οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο μέσω των καταναλωτικών οργανώσεων μπορούν να έχουν φωνή και εκπροσώπηση, να προασπίζονται τα δικαιώματά τους», είπε ο κ. Τσεμπερλίδης, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία, με την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, υποβάθμισε το θεσμό.

Να σημειωθεί ότι η ένωση στηρίζεται αποκλειστικά για τη λειτουργία της στις συνδρομές των μελών της.

Δυστυχώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα θέματα καταναλωτή παραμελούνται και υποβαθμίζονται καθώς δεν υπάρχει στην ελληνική αντιπροσωπεία υπεύθυνος για τα ζητήματα αυτά, όπως είπε η κ. Κεκελέκη.

ZENITH