Skip to main content

Μαίνεται η… μάχη των επιτοκίων καταθέσεων

«Είναι ένας καθημερινός πόλεμος, στον οποίο πότε κερδίζεις και πότε χάνεις», εξήγησε στη Voria.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι αυτή την περίοδο σε μεγάλο βαθμό έχει σταματήσε
Η αδυσώπητη μάχη… επιτοκίων μεταξύ τραπεζών, για την προσέλκυση καταθέσεων, καλά κρατεί στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η έλλειψη ρευστότητας, που δημιουργεί, καθημερινά, συνθήκες πιστωτικής «ασφυξίας» για τις επιχειρήσεις, αλλά και την αγορά εν γένει, είναι άμεσα συνυφασμένη με την περιορισμένη ρευστότητα στις ίδιες τις τράπεζες. Οι τελευταίες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζεστό χρήμα έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο διεκδίκησης καταθετών προσφέροντας, ανάλογα με την περίπτωση, ιδιαίτερα ελκυστικά επιτόκια. Χαρακτηριστικά του οξυμένου ανταγωνισμού που επικρατεί εσχάτως στην αγορά είναι δύο παραδείγματα που έγιναν γνωστά στη Voria.gr.

Στην πρώτη περίπτωση ο καταθέτης από την Αλεξανδρούπολη εμφανίστηκε μπροστά στο γκισέ της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται επί σειρά ετών και ζήτησε να «σηκώσει» τα περίπου 600.000 ευρώ των καταθέσεών του, προκειμένου να τα μεταφέρει σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που του προσέφερε περίπου 6% επιτόκιο. Σήμανε «συναγερμός» στο κατάστημα της πρώτης τράπεζας και αφού ο ταμίας δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, ζήτησε «ενισχύσεις» από τα ανώτατα κλιμάκια. Ακολούθησε συνομιλία με την προσήκουσα για την περίσταση επιχειρηματολογία και τελικώς ο πελάτης πείστηκε να διατηρήσει το λογαριασμό του, μολονότι το επιτόκιο που του δίνει η τράπεζά του είναι στο 4,8%. Η διαπροσωπική σχέση κι η σιγουριά του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος λειτούργησαν καταλυτικά.

Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο στη δεύτερη περίπτωση. Σε κατάστημα της ίδιας τράπεζας, αυτή τη φορά στον Πειραιά, για αρκετά μικρότερο ποσό ο πελάτης προτίμησε το περίπου 4,85% που του προσφέρθηκε από άλλη τράπεζα, έναντι του 4,60% που απολάμβανε έως τότε και έφυγε.

«Είναι ένας καθημερινός πόλεμος, στον οποίο πότε κερδίζεις και πότε χάνεις», εξήγησε στη Voria.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι αυτή την περίοδο σε μεγάλο βαθμό έχει σταματήσει και η «αιμορραγία» του τραπεζικού συστήματος, με τις εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, τονίζει, επιχειρείται η επιστροφή των συγκεκριμένων κεφαλαίων και αναζητούνται «παράθυρα» προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα με το ΣΔΟΕ, το οποίο «καραδοκεί» για να ζητήσει εξηγήσεις ως προς το «πόθεν έσχες»…

ZENITH