Skip to main content

Μανταζή: Πολιτική και πολιτισμός, να χτίσουμε πάνω σε γερές βάσεις

Άρθρο στη Voria.gr της υποψήφιας βουλευτού στην Α' Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

της Δόμνας Μανταζή*

Τέρμα τα ευχολόγια για τον πολιτισμό. Ήρθε η ώρα να δείξουμε έμπρακτα ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε, ότι είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε δυναμικά η ιστορία και ο αρχαιολογικός μας πλούτος να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για τη νέα Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε.

Όταν αποφασίζουμε να χρησιμοποιήσουμε πολιτικά τις ανασκαφές στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα χείμαρρο απαιτήσεων και προκλήσεων γύρω από τον χώρο.

Όμως, δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που όλη η Ελλάδα ονειρεύεται μπροστά στις σφίγγες της εισόδου του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία να μένουν κλειστά λόγω έλλειψης φύλαξης.

Δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα που ο παγκόσμιος τύπος ασχολείται με τα ψηφιδωτά και τα γλυπτά του τάφου, στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αρχαιότητες να στοιβάζονται και να στριμώχνονται σε μικρές και σκοτεινές αποθήκες.

Δεν είναι δυνατόν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανασκαφών της χώρας να είναι άγνωστο και αδημοσίευτο.

Δεν γίνεται να στήνονται πρόχειρα οργανογράμματα χωρίς συγκρότηση, που ουσιαστικά διαλύουν τις βάσεις των αρχαιολογικών εφορειών και τινάζουν στο αέρα τη λογική της λειτουργίας τους.

Δεν είναι δυνατόν να καταργείται η εφορεία σπηλαιολογίας της βορείου Ελλάδος και να μετατρέπεται σε απλό γραφείο, ενώ παράλληλα να δημιουργούνται εφορείες σε νομούς χωρίς εγκαταστάσεις, απλώς και μόνο για να ικανοποιηθούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Χρειάζεται πολιτική βούληση για να αξιοποιήσουμε όχι μόνο τα σπουδαία ευρήματα, αλλά και το έμπειρο και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα.

Το κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με αίσθημα ευθύνης στηρίζει και επενδύει στον πολιτισμό, όχι μόνο με ευχολόγια αλλά με συγκροτημένο πρόγραμμα και θέληση για αξιοποίηση του με κάθε δυνατό τρόπο.

Ας το στηρίξουμε.

* Η Δόμνα Μανταζή είναι αρχαιολόγος και υποψήφια βουλευτής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) στην Α' Θεσσαλονίκης

ZENITH