Skip to main content

Μαντέλης: Χορηγία και όχι μίζα τα 200.000 μάρκα

Παραγεγραμμένη είναι η πράξη δωροδοκίας που αποδίδεται στον πρώην υπουργό, όπως ο ίδιος αναφέρει σε υπόμνημα που κατέθεσε στο Συμβούλιο Εφετών.
Παρών στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών ήταν ο πρώην υπουργός, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος, σε υπόμνημα που κατέθεσε, τονίζει μεταξύ άλλων ότι η πράξη της δωροδοκίας που του αποδίδεται είναι παραγεγραμμένη. Το βούλευμα του Συμβουλίου αναμένεται να εκδοθεί έως την Παρασκευή.

Ο πρώην υπουργός, που παρέστη για περισσότερες από δύο ώρες στο Συμβούλιο, παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του και ενημέρωσε του Εφέτες πως βούλησή του είναι να παραμείνει στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό, όπως είπε, παραιτήθηκε αυτοβούλως από την εργασία του στο Αζερμπαϊτζάν.

«Είναι απόφασή μου να μείνω στην Ελλάδα και να αγωνιστώ για να αποδείξω την αθωότητά μου, για αυτήν την ατιμωτική πράξη της δωροδοκίας που μου αποδίδεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το υπόμνημα του κ. Μαντέλη, η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η οποία τον βαραίνει, συνδέεται με την πράξη της δωροδοκίας που αφορά στην κατάθεση ποσού 200.000 μάρκων σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα το 1998. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι τα χρήματα αυτά είναι προεκλογική χορηγία και όχι μίζα.

Για το δεύτερο έμβασμα - το 2000- όπως είπε στους δημοσιογράφους, δεν είναι σίγουρος ότι προέρχεται από τη Siemens αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, πρόκειται και πάλι για προεκλογική χορηγία.

Στο υπόμνημά του ο κ. Μαντέλης τονίζει ότι η πράξη της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένη και ότι σε κάθε περίπτωση δε συνδέεται με την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα που έγιναν το 1997.

Τονίζει, επίσης, ότι με βάση νόμο του 1996 οι προγραμματικές συμβάσεις ελάμβαναν έγκριση από ειδική επιτροπή προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και στη συνέχεια, εγκρίνονταν από το υπουργείο Μεταφορών.

Επισημαίνει, επίσης, ότι ο υπουργός Μεταφορών μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου, περιοριζόταν στον έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων και δεν είχε δικαίωμα να διαπραγματευθεί ή να αλλάξει επιμέρους όρους των εν λόγω συμβάσεων, οι οποίες είχαν λάβει έγκριση από το ΔΣ του ΟΤΕ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μαντέλης υποστήριξε, επίσης, ότι η μομφή που του αποδόθηκε πως «έλαβε το 1997 "μίζα" 10 εκατ. μάρκων είναι απολύτως ψευδής».

ZENITH