Skip to main content

Μάρδας: Είτε στο 175% είτε στο 185%, το χρέος είναι μη βιώσιμο

Την ανησυχία του για την αυξητική πορεία του χρέους εξέφρασε ο Δημήτρης Μάρδας επικαλούμενος πρόσφατη έκθεση η οποία προβλέπει ότι στο τέλος του 2015 θα φτάσει στο 205% του ΑΕΠ.

Την έντονη ανησυχία του για την αυξητική πορεία του χρέους της χώρας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, επικαλούμενος πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Levy το οποίο προβλέπει ότι στο τέλος του 2015 θα φτάσει στο 205% του ΑΕΠ.

«Δεν έχω στοιχεία ότι το χρέος θα πάει στο 205% αλλά θέλω να διερευνήσω αν τα συμπεράσματα της μελέτης είναι αληθή ή ψευδή. Εμείς πάμε στη διαπραγμάτευση με βάση ό,τι είναι γραμμένο στον προϋπολογισμό πριν από ένα μήνα. Σημασία όμως έχει όχι τόσο το ποσοστό του χρέους αλλά η δυναμική του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ», επισήμανε ο κ. Μάρδας και πρόσθεσε:

«Είτε είναι στο 175% είτε είναι στο 185%, το χρέος είναι μη βιώσιμο και πρέπει να επιδιώξουμε να το απαλύνουμε».

Ερωτηθείς για τα ταμειακά διαθέσιμα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ σχολίασε πως «όταν είσαι σε εμπόλεμη κατάσταση δεν βγάζεις όλα σου τα όπλα στη φόρα» αποφεύγοντας να διευκρινίσει ποιο είναι το ποσό που υπάρχει σήμερα στα ταμεία του Δημοσίου.

Επανέλαβε, δε, ότι από την πάταξη της φοροδιαφυγής στο λαθρεμπόριο καυσίμων μπορεί να εισπραχθεί 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

 

ZENITH