Skip to main content

Μάρδας: Έρχεται η ρύθμιση για το μαύρο χρήμα

«Ας κρατήσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, αλλά θα πληρώσουν φόρους», το μήνυμα που έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Της Άννης Καρολίδου

«Όσοι έβγαλαν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, αν θέλουν ας κρατήσουν τα χρήματά τους στις Τράπεζες, εκεί, αλλά θα πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ενημερώνοντας ότι ετοιμάζεται και στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η ρύθμιση για το μαύρο χρήμα.

Ο κ. Μάρδας, προσκεκλημένος ομιλητής σε εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος Κ. Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, επανειλημμένως αναφέρθηκε στον κόσμο της πραγματικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις τις έχει ο κόσμος της αγοράς, γνωρίζουν τα θέματα οι υπηρεσιακοί παράγοντες βέβαια, αλλά η αγορά μας υποβάλλει σημαντικές προτάσεις».  Αναφερόμενος δε στη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας που συνδέθηκε με τις πολιτικές εξέλιξεις, τόνισε ότι ο εκτροχιασμός των εσόδων άρχισε τον Οκτώβριο, ενώ άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πως υπήρχε σκοπιμότητα για το χρόνο προκήρυξης των εκλογών, καθώς προκάλεσε πλήγμα στην αγορά παραμονές Χριστουγέννων.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγο χρόνο θα είναι έτοιμη η παρέμβαση για την αλλαγή του τρόπου διενέργειας των δημοσίων διαγωνισμών, ακόμη και για έργα προϋπολογισμού κάτω των 60.000, αλλαγή που θα επιφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις, ενώ  ετοιμάζεται και η νομοθετική παρέμβαση που χρειάζεται για να ελεγχθεί πλήρως και η διακίνηση καυσίμων, να φραγή στη φοροδιαφυγή, να ελεγθεί το χονδρεμπόριο και οι αδήλωτες δεξαμενές, να «σταματήσει να μπάζει το σύστημα».

Image
Μάρδας: Έρχεται η ρύθμιση για το μαύρο χρήμα


Στο στόχαστρο του Υπουργείου, έχουν επίσης μπει το τυχερά παιχνίδια, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, αλλά και το παρεμπόριο. Ο κ. Μάρδας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας που ήδη ψηφίσθηκε, αποκάλυψε μία απόφαση που έλαβαν στη κυβέρνηση και η οποία ελπίζει να πάρει τη μορφή «τσουνάμι βοηθείας», που θα ενισχύσει σημαντικά το ποσό των 200 εκατ ευρώ που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση για το σκοπό αυτό, κάνοντας εξοικονομήσεις από τις δαπάνες των υπουργείων.

Τον υπουργό χαιρέτισε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΟΕΕ, εφοριακός  κ. Χρήστος Μάμαλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η φοροδιαφυγή τράφηκε τα προηγούμενα χρόνια από το «διάχυτο μαύρο πολιτικό χρήμα», ενώ πρόσθεσε πως για να αποδώσουν τα μέτρα της νέας κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα χρειαστούν μέσα και αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. «Να φτιάξει φορολογικές υπηρεσίες η κυβέρνηση. Να ενισχύσει με προσλήψεις τις Εφορίες και το ΣΔΟΕ με εξειδικευμένα στελέχη, να στραφεί σε στοχευμένους ελέγχους και όχι σε άσκοπες ενέργειες», είπε ο κ. Μάμαλης.

Ο κ. Μάμαλης, μίλησε για τη μεγάλη ευθύνη των εφοριακών, αυτών που «υπογράφουν τις εκθέσεις» και ζήτησε να υϊοθετηθεί ένα σύστημα μπόνους, για να υπάρξει αποτέλεσμα καθώς «είναι πολλοί αυτοί που έχουν πολλά λεφτά και φοροδιαφεύγουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπλ υπουργός, στην ομιλία του, αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη ενίσχυσης του ΣΔΟΕ ενώ η προσωπική του άποψη είναι «ότι το πολύ χρήμα δεν αντιμετωπίζεται με μισθό των 1.000- 1.200 ευρώ», δεχόμενος έτσι ότι θα πρέπει να υπάρχει χρηματική επιβράβευση των εφοριακών στο κυνήγι της φοροδιαφυγής.

ZENITH