Skip to main content

Μάρδας: Παρεμβάσεις για μείωση δαπανών και αύξηση φορολογικών εσόδων

Το τέλος σε «αμαρτωλούς» διαγωνισμούς και παρεμπόριο προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης.

Το τέλος σε «αμαρτωλούς» διαγωνισμούς και παρεμπόριο προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης.

Όπως είπε από το βήμα της Βουλής, θα επανεξεταστεί το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, για «αποκατάσταση αδικιών». Ανακοίνωσε επίσης ότι νέο πλαίσιο για στους διαγωνισμούς Δήμων για ποσά κάτω από 60.000 ευρώ.

Ο κ. Μάρδας επικεντρώθηκε και στους πρόχειρους διαγωνισμούς που σε πολλές περιπτώσεις προκηρύσσουν οι ΟΤΑ και τους οποίους παρουσίασε ως εστία σπατάλης και πιθανής διαφθοράς, λέγοντας πως θα αντικατασταθούν από νέο διαυγέστερο σύστημα. Στην υγεία, όπως είπε, καταγράφεται στο σύστημα ότι υπάρχουν 10 έως 20 φορές ακριβότερες τιμές από τις χονδρικές τιμές της αγοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως μπορούν να εξευρεθούν φόροι 1,5 δισ. ευρώ ετησίως μέσα από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Σημείωσε ότι θα δρομολογηθεί σύστημα μέσα από νομοθετικές αλλαγές στις οποίες εμπλέκονται επτά υπουργεία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ανήλθε στα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι 5,3 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού 2015, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται στα 4,4 δισ. ευρώ ή στο 2,5% του ΑΕΠ.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μάρδα:

Γενικές Κατευθύνσεις:

  • Βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο την αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών.
  • Αναδιάρθρωση του χρέους.


Προϋπολογισμός – Μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός
 

  • Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2016-2019
  • (Εδώ χρειαζόμαστε τη νέα συμφωνία για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων).
  • Διεύρυνση της επισκόπησης των δαπανών σε όλα τα υπουργεία, αλλά και σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με στόχο την επαναξιολόγηση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ώστε να είναι εφικτό να υλοποιηθούν και νέες πολιτικές.

Έλεγχος των δαπανών

  • Ενίσχυση της διαδικασίας παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έλεγχος των δαπανών τους και τακτοποίηση των καθυστερούμενων οφειλών. Στόχος είναι να μην συσσωρεύονται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.


Διαχείριση διαθεσίμων (εξορθολογισμός)
 

  • Ενίσχυση του μηχανισμού των ταμειακών προβλέψεων του κράτους και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο την προσωρινή κάλυψη των ταμειακών αναγκών του κράτους και από τα ταμειακά πλεονάσματα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
  • Ενίσχυση της ικανότητας ταμειακής διαχείρισης και διαχείρισης του δημόσιου χρέους από τον ΟΔΔΗΧ.


Μισθολογική – συνταξιοδοτική πολιτική στο Δημόσιο

  • Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου του ενιαίου μισθολογίου αλλά και των είκοσι ειδικών μισθολογίων ώστε να αρθούν στρεβλώσεις, αδυναμίες ή και αδικίες αλλά χωρίς να ανατραπούν περαιτέρω οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.
  • Επανεξέταση και απλοποίηση των συνταξιοδοτικών διατάξεων.
  • Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου περί δαπανών μετακίνησης των δημόσιων λειτουργών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδυναμίες και αναχρονισμοί του ισχύοντος από το 1999 πλαισίου.

Αναδιοργάνωση του Γενικού Λογιστηρίου

  • Eξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός των δομών και λειτουργιών, και με την αναβάθμιση και την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.


Προσδιορισμός νέων στόχων με σκοπό την αύξηση των εσόδων και περιορισμό της σπατάλης.

  • Νέοι στόχοι με σκοπό την αύξηση των φόρων μέσω της περιστολής παράνομων δραστηριοτήτων, π.χ. λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, παρεμπόριο.
  • Νέοι στόχοι με σκοπό τη μείωση της σπατάλης.
  • Μείωση χρόνου αναμονής στο Γενικό Λογιστήριο για τη λήψη της σύνταξης.






 

ZENITH