Skip to main content

Μάρδας: Τελική λύση η υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων σε ΤτΕ

Ανοιχτό άφησε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ το ενδεχόμενο να υπάρξει υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου στην ΤτΕ. Ρύθμιση για το μαύρο χρήμα του εξωτερικού.

Ανοιχτό άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας το ενδεχόμενο να υπάρξει υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ώστε το Δημόσιο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μάρδας επισήμανε πως ως τελευταία λύση ενδέχεται να προχωρήσει σε ρύθμιση που να υποχρεώνει τις διοικήσεις των δημοσίων φορέων να καταθέσουν τα χρήματα τους στην ΤτΕ, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται και με νόμο που έχει ψηφιστεί το 1951.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πλήθος φορέων έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμα τους στην ΤτΕ αλλά μπορούν να τα εκταμιεύουν ανάλογα με τις ανάγκες τους όπως έκανε πρόσφατα η Αττικό Μετρό η οποία εκταμίευσε 150 εκατ. ευρώ αλλά με επιτόκιο 2,5%.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε η κυβέρνηση να καταβάλει τη δόση των 747 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου μαζί με μισθούς και συντάξεις, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν τα δημόσια ταμεία παρουσίαζαν έλλειμμα 552 εκατ. ευρώ αλλά με μια περικοπή δαπανών 1,8 δισ. ευρώ βρέθηκαν τα αναγκαία χρήματα.

Όπως τόνισε, πρόθεση του υπουργείου είναι να πληρωθούν κανονικά οι δόσεις και για το λόγο αυτό εξετάζονται και εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης μαζί με την υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων των φορέων στην ΤτΕ, ενώ δεν επιβεβαίωσε ότι λείπει 1 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου. Παραδέχθηκε, ακόμη, ότι αυτή την περίοδο έχουν σταματήσει οι πληρωμές προς ιδιώτες, αναφέροντας ότι ποσό 673 εκατ. ευρώ που έπρεπε να πληρωθεί το Μάρτιο μεταφέρθηκε για τον Απρίλιο.

«Κινέζοι επενδυτές αγόρασαν βραχυπρόθεσμα έντοκα»

Επισήμανε, ακόμη, πως Κινέζοι επενδυτές αγόρασαν βραχυπρόθεσμα έντοκα του ελληνικού δημοσίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, δίχως, ωστόσο, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σημείωσε, δε, ότι είναι αναγκαία να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις καθώς απαιτούνται και τα χρήματα από τις δόσεις των δανειστών.

Έρχεται ρύθμιση για το «μαύρο χρήμα» του εξωτερικού

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται νέα ρύθμιση για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους όσοι έχουν διακινήσει χρήματα στο εξωτερικό τα οποία θεωρούνται ως μαύρο χρήμα.

Όπως επισήμανε, με την καταβολή κάποιου φόρου, θα τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους, αν και διευκρίνισε ότι θα υπάρχει διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα σε αυτούς που διακινούν χρήματα στο εξωτερικό για επιχειρηματικούς λόγους με αυτούς οι οποίοι έβγαλαν χρήματα καταχρηστικά  λόγω της θέσης τους.
 

ZENITH