Skip to main content

Μάρδας: Θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ, αλλά λίγο αργότερα

Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει, αλλά λίγο αργότερα, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Τι είπε για ΦΠΑ και τεχνικά κλιμάκια.

Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει, αλλά λίγο αργότερα, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, τονίζοντας ότι με την έλευση του νέου φόρου θα υπάρξει ελάφρυνση για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ. Μάρδας ανέφερε πως ο νέος αυτός νόμος θα φέρει μία «δικαιότερη φορολόγηση» για τις μεγαλύτερες περιουσίες. Απέφυγε, ωστόσο, να αναφέρει τον εισπρακτικό στόχο που θα έχει ο νέος φόρος, ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν θα πρόκειται απλώς για μια αλλαγή ονόματος του ΕΝΦΙΑ με μικροαλλαγές.

Όπως τόνισε, το σχετικό νομοσχέδιο επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και από αυτή την επεξεργασία θα προκύψουν και οι λεπτομέρειες για το νέο φόρο, ενώ απέφυγε να αποκαλύψει πόσα κλιμάκια θα έχει η κλίμακα του νέου φόρου.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, ο κ. Μάρδας επανέλαβε ότι δεν θα γίνει αύξηση στον τουρισμό, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών σε δυο νησιά του Αιγαίου, εννοώντας τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Αναφορικά με τα τεχνικά κλιμάκια, ο ίδιος επισήμανε ότι «έρχονται με πέντε ερωτήματα και γίνονται επτά, δεν μπορεί να υπάρχουν συνέχεια απαιτήσεις» προσθέτοντας ότι «δώσαμε ό,τι στοιχεία χρειάζονται τεχνικά κλιμάκια».

«Όταν συζητάς 50 ενότητες και διαφωνείς σε τέσσερις, δεν υπάρχει λόγος εμμονής στις διαφωνίες», κατέληξε ο κ. Μάρδας.

 

ZENITH