Skip to main content

«Μαύρα» Χριστούγεννα θα περάσουν οι έμποροι της Βόρειας Ελλάδας

Πτώση από 30% μέχρι 50% παρουσιάζει ο τζίρος των καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να διαφαίνονται σημάδια τόνωσης της αγοραστικής κίνησης τις επόμενες ημέρες. Έρευνα της Voria.gr στη Θεσσαλονίκη
της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Δραματική πτώση του τζίρου, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει και το 50% σε σχέση με πέρσι, καταγράφουν τα εμπορικά καταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα. Παρά τους χριστουγεννιάτικους ρυθμούς η αγοραστική κίνηση παραμένει παγωμένη, ενώ οι έμποροι δεν ελπίζουν ούτε στον 13ο μισθό, καθώς, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2008 ο εμπορικός κόσμος βίωσε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων ετών, καθώς η έναρξη της οικονομικής κρίσης συνέπεσε με τα πρωτοφανή επεισόδια που συνόδευσαν τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Είναι, λοιπόν, εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η περαιτέρω συρρίκνωση του τζίρου, φέτος, συνθέτει ένα δραματικό σκηνικό για τον εμπορικό κόσμο. Η μείωση της αγοραστικής κίνησης οδηγεί σε αδιέξοδο τουςκαταστηματάρχες, με τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων να δηλώνουνπως η αγορά βρίσκεται σε απόγνωση και να κάνουν λόγο για «μαύρες» γιορτές.

Χορός προσφορών στη Θεσσαλονίκη


Στακαταστήματα της Θεσσαλονίκης υπήρξε αυξημένη κίνηση συγκριτικά με τοΝοέμβριο, που όμως δεν ήταν η αναμενόμενη και είναι σαφώς κατώτερη τωνπροσδοκιών του εμπορικού κόσμου, για τα δεδομένα της εποχής. Οικαταστηματάρχες ελπίζουν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αύξηση,προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν έστω και ένα μέρος των υποχρεώσεώντους. «Οι έμποροι έχουν γεμίσει ανασφάλεια και προχωρούν σε προσφορές.Οι ελπίδες για την τόνωση της αγοράς από τον 130 μισθό των καταναλωτώνέχουν σβήσει, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι είναι υποθηκευμένος σε πάγιεςυποχρεώσεις. Δυστυχώς, οι έμποροι αναγκάζονται να ξεπουλάνε τα εμπορεύματά τους σεπολύ χαμηλές τιμές, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται καταναλωτική»,όπως αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού ΣυλλόγουΘεσσαλονίκης κ. Κώστας Χαντζαρίδης.

Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στο δήμο Κατερίνης, με την αγορά να μην δείχνει ούτε στο ελάχιστο εορταστικά σημάδια. «Τα σημάδια δείχνουν ότι ο εμπορικός κόσμος θα περάσει μαύρα Χριστούγεννα με την αγοραστική κίνηση να μειώνεται μέχρι και 50%. Μπορεί η οικονομική κρίση να υπάρχει από πέρσι, ωστόσο τότε αφορούσε στις τράπεζες, φέτος και ειδικότερα μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, η κρίση πέρασε στην πραγματική αγορά», σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνος Ρέχας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης.  

Επιφυλακτικότητα και ανεργία φέρνουν απόγνωση στην αγορά

Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση σε Δράμα, Φλώρινα και Κοζάνη, όπως υποστηρίζουν οι πρόεδροι των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων, που βλέπουν τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα διστακτικός. «Η ελπίδα για το 13ο μισθό αργοσβήνει, καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά θα κοιτάξουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Κωνσταντίνος Ντινάκης. Η Ονειρούπολη, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες δεν λειτουργεί προς όφελος των εμπόρων, όπως αναφέρει ο κ. Ντινάκης, καθώς ο κόσμος έρχεται τα Σαββατοκύριακα που τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο δήμο Φλώρινας. Ο κ. Θωμάς Ταλλίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας, δηλώνει απογοητευμένος από την αγοραστική κίνηση, που, όπως λέει, είναι μειωμένη έως και 20% συγκριτικά με πέρσι. «Παρά το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες επισκέπτονται τη Φλώρινα την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών, αυτό δεν τονώνει την τοπική αγορά. Τα εμπορικά καταστήματα περιμένουν τους δημότες, οι οποίοι είναι οι μόνοι που θα ξοδέψουν χρήματα», υπογραμμίζει ο κ. Ταλλίδης.

Δραματική είναι η κατάσταση και στον δήμο Καστοριάς, όπου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια σημειώνεται τόσο μεγάλη πτώση της αγοραστικής κίνησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βαγγέλη Πανταζή. Η κυριότερη αιτία της πτώσης είναι το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, περίπου 20%, το οποίο οφείλεται στη κρίση στην αγορά γούνας. «Ο τουρισμός αντιστοιχεί σε περίοδο αργιών που τα καταστήματα είναι κλειστά, σίγουρα βοηθάει να υπάρξει ρευστότητα, ωστόσο δεν μπορούμε να μιλάμε για τόνωση των εμπορικών καταστημάτων», διευκρινίζει ο κ. Πανταζής. 

Τραγική είναι η κατάσταση και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Στάθης Μακρίδης. «Το Νοέμβριο η κατάσταση ήταν εντελώς απογοητευτική. Οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε τέτοια απόγνωση που, ήδη, σκέφτονται να προχωρήσουν σε προ εκπτώσεις μετά την ημέρα των Χριστουγέννων. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι προσφορές θα καταστρέψουν την αγορά και θα χαθεί η ευκαιρία να ανακάμψουν οι έμποροι», αναφέρει ο κ. Μακρίδης.

Οι αγρότες σώζουν την παρτίδα...

Μπορεί η κινητικότητα στο Κιλκίς και τη Βέροια να φαίνεται μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά, ωστόσο οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων δηλώνουν αισιόδοξοι, καθώς αναμένουν από τον 13ο μισθό και τα αγροτικά επιδόματα να δώσουν πνοή στα τοπικά καταστήματα. «Το αγοραστικό κοινό του Κιλκίς είναι ως επί τον πλείστον αγρότες, οι οποίοι μέσα Δεκεμβρίου θα πάρουν το αγροτικό τους επίδομα, το οποίο θα βοηθήσει αφάνταστα στην ανάκαμψη των εμπόρων. Το αισιόδοξο για τους καταστηματάρχες του δήμου μας είναι ότι οι καταναλωτές στηρίζουν την τοπική αγορά και γενικότερα υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και των εμπόρων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς, κ. Σταύρος Χατζηγεωργιάδης.

Φως στο τούνελ βλέπει και ο εμπορικός κόσμος στη Βέροια παρά την παγωμένη κίνηση στην αγορά και την πτώση του τζίρου, που υπολογίζεται ότι αγγίζει το 30% το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου. «Πιστεύω ότι την τελευταία βδομάδα των Χριστουγέννων η αγορά θα κινηθεί ικανοποιητικά και αυτό διότι τότε πληρώνονται οι αγρότες. Χάρη στον αγροτικό κόσμο της περιοχής θα υπάρξει αναθέρμανση της αγοράς. Ωστόσο, μέρα που χάνεται δεν ξανακερδίζεται», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, κ. Αναστάσιος Κοντογουλίδης.

ZENITH