Skip to main content

«Μαύρο» ευρωπαϊκό μέλλον βλέπει ο Σόρος

Διπλό χτύπημα προβλέπει για την ευρωπαϊκή οικονομία ο μεγαλοεπενδυτής, Τζ. Σόρος, εκτιμώντας ότι του χρόνου θα υπάρξει έντονη ύφεση, η οποία θα γεννήσει ακόμη και απολυταρχικά καθεστώτα.
Διπλό χτύπημα περιμένει την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, που θα την οδηγήσει σε νέα ύφεση του χρόνου σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή, Τζορτζ Σόρος, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο εξελίξεων που μπορεί να οδηγήσει στην εγκαθίδρυση απολυταρχικών καθεστώτων, όπως την εποχή του Μεσοπολέμου!

Ο γνωστός επενδυτής εκτιμά ότι η Ευρώπη θα πληρώσει τα συσσωρευμένα προβλήματα στο ευρώ και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό της σύστημα.

«Η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με το φάσμα μιας σχεδόν αναπόφευκτης ύφεσης για του χρόνου και στασιμότητας για πολλά χρόνια», καθώς οι αντιδράσεις των χαρασσόντων την πολιτική στην Ευρωζώνη έχει ήδη οδηγήσει σε ένα σπιράλ οικονομικής αδυναμίας και χαμηλόρρυθμης ανάπτυξης, σχολίασε ο κ. Σόρος.

Μάλιστα, προέβλεψε ότι τα προβλήματα που ταλανίζουν το ευρώ ήδη από τη γέννησή του και τα οποία παρέμεναν κρυμμένα για καιρό, έχουν τη δυναμική να καταστρέψουν την ένωση των 27 χωρών. Βασική του εστίαση είναι ότι το κοινό νόμισμα δεν έχει έναν διορθωτικό μηχανισμό ή κάποια πρόβλεψη που να επιτρέπει σε χώρες να εγκαταλείπουν τη νομισματική ένωση. Και αυτή είναι μια «μοιραία αδυναμία», υπογραμμίζει.

Ο κ. Σόρος έριξε, κατά βάση, το φταίξιμο στη Γερμανία και στο γεγονός ότι δόμησε ολόκληρο το οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης στα δικά της πρότυπα. Και κατέληξε ότι με αυτά τα δεδομένα «η Γερμανία θα μυρίζει σαν ρόδο, ωστόσο η υπόλοιπη Ευρώπη θα σπρωχθεί σε ένα πτωτικό σπιράλ, με την οικονομική αποτελμάτωση να διαρκεί για πολλά χρόνια. Με άλλα λόγια πιστεύω ότι μια ύφεση του χρόνου είναι σχεδόν αναπόφευκτη, βάσει των σημερινών πολιτικών», κατέληξε.

Και μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα εκτιμά ότι θα υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές οι οποίες θα δώσουν το πράσινο φως για επιβολή «νόμου και τάξης», κάτι που θα φυτέψει τους σπόρους για όσα έγιναν κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, τόνισε, προμηνύοντας ότι στην Ευρώπη θα ανακάμψουν απολυταρχικά καθεστώτα.

ZENITH