Skip to main content

«Μαύρο Πάσχα» για τους εμπόρους Καβάλας – Δράμας

Ούτε το Πάσχα ήλθε η …Ανάσταση για τους εμπόρους της Ανατ. Μακεδονίας, αφού η κίνηση στην αγορά των δύο πόλεων ήταν τόσο υποτονική, που ξεπέρασε και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις!
"Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις…", θυμίζει η πασχαλινή αγορά της Καβάλας και της Δράμας, ακόμα και την τελευταία μέρα πριν την Ανάσταση!
Οι καταναλωτές εμφανώς λιγότεροι απ’ ό,τι άλλες εποχές, η δε διάθεση να ξοδέψουν κάτι επιπλέον από τα απολύτως απαραίτητα εντελώς ανύπαρκτη.  Ο λόγος απλός: το "κουτσουρεμένο" δώρο που καταβλήθηκε στους περισσότερους και η κακή ψυχολογία άλλαξαν την παραδοσιακή συμπεριφορά των καταναλωτών ακόμα και το Πάσχα!

Με το κλείσιμο της αγοράς (Μεγ. Σάββατο, 3μμ) η voria.gr απευθύνθηκε στους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Καβάλας και Δράμας για ένα "ψυχογράφημα" της πασχαλινής κίνησης και οι απαντήσεις τους είναι ενδεικτικές για το κλίμα που επικράτησε στις δύο πόλεις όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα:

Χρήστος Ηλιάδης (Εμπορικός Σύλ. Καβάλας): Δεν θα επιχειρήσω σύγκριση με άλλες χρονιές, γιατί τα μεγέθη πλέον είναι μη συγκρίσιμα!.. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη σημερινή κατάσταση, αν δεν λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους που ισχύουν αυτή την περίοδο: τη μικρή αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, την ψυχολογική τους κατάσταση, τη γενικότερη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Τα πράγματα δεν είναι καλά κι αυτό αντανακλάται πρώτα απ’ όλα στην αγορά… Είδαμε συγκρατημένους καταναλωτές, που αρκούνταν στα απαραίτητα. Καμία σχέση με παλαιότερες εποχές!

Κώστας Ντινάκης (Εμπορικός Σύλ. Δράμας): Πόλεις σαν τη Δράμα περιμένουν τέτοιες μέρες να τονωθούν από τους επισκέπτες, που έρχονται να κάνουν Πάσχα κοντά μας. Φέτος κι αυτοί οι λίγοι που ήλθαν εμφανίστηκαν πολύ συγκρατημένοι.  Αναζητούσαν τα απολύτως απαραίτητα στην πιο φτηνή τιμή. Φανταστείτε ότι οι περισσότεροι προσπαθούσαν να εξυπηρετηθούν με είδη ένδυσης, δώρα κ.α. με 5-10 ευρώ!  Άλλες χρονιές έρχονταν κι έκαναν μαζικές αγορές τέτοιες μέρες, για τους εαυτούς τους, για συγγενείς, φίλους… Φέτος δεν υπήρξε τέτοια περίπτωση. Δεν πήγαμε καθόλου καλά –όλοι οι κλάδοι της αγοράς! Η κίνηση ήταν υποτονική.  Έχουμε συνεχώς απώλειες, υστέρηση που δεν δείχνει να αναστρέφεται…

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο πόλεις καταβλήθηκαν ιδιαίτερες προσπάθειες για να κρατηθούν οι τιμές σε εξαιρετικά προσιτά επίπεδα, αλλά η απουσία ρευστού από τις τσέπες των καταναλωτών ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής –εξ ου και η ισχνή κίνηση στην αγορά.

ZENITH