Skip to main content

«Μάχες» για την αναγνώριση του Κοσόβου

«Διπλωματική επίθεση» κατά του Κοσόβου στα Ηνωμένα Έθνη μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι νόμιμη ετοιμάζει η Σερβία, εξαγ
«Διπλωματική επίθεση» κατά του Κοσόβου στα Ηνωμένα Έθνη μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι νόμιμη ετοιμάζει η Σερβία, εξαγριώνοντας τους δυτικούς ηγέτες και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της στην ΕΕ, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων του Βελιγραδίου.

Αξιωματούχοι στο Βελιγράδι υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ στο οποίο επιμένουν ότι η μονομερής απόσχιση είναι «απαράδεκτη» και απευθύνει έκκληση για νέες συνομιλίες σε «ανοικτά θέματα», συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος της πρώην σερβικής επαρχίας.

«Η Σερβία παίζει με το μέλλον της στην ΕΕ», προειδοποιεί η εφημερίδα «Μπλιτς».

Η Σερβία υπέβαλε το σχέδιο απόφασης προχθές, Τετάρτη, μόλις έξι ημέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του 2008 δε συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Το σχέδιο απόφασης που χρειάζεται πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο επιμένει ότι η μονομερής απόσχιση είναι «απαράδεκτη» και ζητεί νέες συνομιλίες σε «ανοικτά θέματα», συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος της πρώην επαρχίας.

Η διατύπωση αυτή έχει εξαγριώσει δυτικές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο και ζητούν από τη Σερβία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές.

Σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες, ο Βρετανός πρεσβευτής στο Βελιγράδι Στίβεν Γουόρντσγουορθ εξέφρασε την «έκπληξή» του, όταν η Σερβία υπέβαλε το σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ χωρίς να ενημερώσει την ΕΕ.

Ο Βρετανός πρεσβευτής προειδοποίησε ότι δεν έχει νόημα για τη Σερβία να αντιμετωπίσει ΕΕ και ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ υποστηρίζει ότι θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και κάλεσε το Βελιγράδι να αποσύρει το σχέδιο απόφασης για τροποποιήσεις.

Αλλά και η αμερικανική πρεσβεία αντέδρασε, τονίζοντας ότι είναι «αξιοθρήνητο» το γεγονός ότι η Σερβία δεν ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν υποβάλει το σχέδιο απόφασης.

Εάν η Σερβία επιμείνει στο σχέδιο απόφασης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποβληθεί άλλο σχέδιο απόφασης από τις 22 χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Αξιωματούχοι του Βελιγραδίου υποστηρίζουν ότι έσπευσαν να υποβάλουν το σχέδιο απόφασης, γιατί ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι οι προτάσεις τους θα είναι οι πρώτες στην ατζέντα προς συζήτηση.

Μέχρι σήμερα, 69 από τα 192 μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008. Μεταξύ των χωρών που δεν το έχουν αναγνωρίσει είναι η Ρωσία και η Ισπανία.

Σερβία και Κόσοβο έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία ψηφοθηρίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οι κορυφαίοι διπλωμάτες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας Βουκ Γέρεμιτς και Σκεντέρ Χισένι ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη προς το σκοπό αυτό.

Έκκληση από το ΓΓ του ΟΗΕ για εποικοδομητικό διάλογο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, στη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, στη Νέα Υόρκη, κάλεσε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο ζήτημα του Κοσόβου να στηρίξουν τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι σχεδιάζει να συντονίσει τα επόμενα βήματα σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρότεινε να βοηθήσει στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας συζήτησε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε η Σερβία στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, μετά τη γνωμοδότηση για το Κόσοβο που δημοσιοποίησε στις 22 Ιουλίου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, βάσει της οποίας η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι καλεί τις δύο πλευρές να στηρίξουν εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, ενθαρρύνοντας την πολιτική σταθερότητα και αποθαρρύνοντας τις προκλήσεις.

Αντίθετη η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας

Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο η Βοσνία - Ερζεγοβίνη να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, ανεξάρτητα από τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), το οποίο εκτίμησε ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα όργανα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης να αναγνωρίσουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας τονίζει ότι στη γνωμοδότηση του ICJ δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως νομική υποχρέωση αναγνώρισης του Κοσόβου.

Επίσης η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας αναφέρει ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας το ζήτημα του Κοσόβου να επιλυθεί με εποικοδομητικό και διπλωματικό τρόπο.

Σε σύσκεψη στη Μπάνια Λούκα η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας εξέτασε τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Κόσοβο και συμπέρανε ότι έχει μεγάλη σημασία για τη σερβοβοσνιακή οντότητα «με δεδομένη τη συνταγματική της θέση εντός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και λόγω της ειδικής σχέσης που έχει η Σερβική Δημοκρατία με τη Σερβία».

Ο πρέσβης της Σερβίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γκρούγιτσα Σπάσοβιτς, παρέδωσε την περασμένη Τετάρτη στο μέλος της προεδρίας της Βοσνίας, Ζέλικο Κόμσιτς επιστολή του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς. Ο κ. Κόμσιτς δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι η επιστολή είναι μέρος των διπλωματικών προσπαθειών της Σερβίας να εμποδίσει την αναγνώριση του Κοσόβου μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του ICJ.

ZENITH