Skip to main content

Μάχη αριστούχων για τις περιζήτητες σχολές

Μάχη μεταξύ των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες σχολές αναμένεται να ξεσπάσει, καθώς υπάρχει αναντιστοιχία προσφοράς-ζήτησης θέσεων εισακτέων, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού αριστούχων.
Μάχη μεταξύ των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες σχολές αναμένεται να ξεσπάσει λόγω της αναντιστοιχίας προσφοράς-ζήτησης θέσεων εισακτέων και του μεγάλου αριθμού αριστούχων.

Φέτος, με βάση τον αριθμό των εισακτέων που φτάνει τους 10.571, στις περισσότερες περιπτώσεις των περιζήτητων πανεπιστημιακών τμημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης υπάρχει η εκτίμηση ότι η σχέση προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και υποψηφίων που επιλέγουν κάποιο τμήμα ως πρώτη προτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 1: 10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 1:15.

Εξάλλου, μάχη αναμένεται να δοθεί και στις μετεγγραφές, αλλά αυτή τη φορά ανάμεσα στους προέδρους και πρυτάνεις ΤΕΙ και ΑΕΙ και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέτος ο αριθμός των αιτήσεων για μετεγγραφές αναμένεται να «εκτοξευτεί», καθώς αφενός πολλές οικογένειες δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και αφετέρου η κατάργηση της βάσης του «10» θα γεμίσει με σπουδαστές δεκάδες τεχνολογικά τμήματα της περιφέρειας.

Πάντως, οι πρόεδροι των κεντρικών ΤΕΙ δηλώνουν πως δεν πρόκειται να απορροφήσουν κανέναν σπουδαστή που δικαιούται μετεγγραφή, αν δεν πάρουν τα ιδρύματα πρόσθετη χρηματοδότηση ή δεν «μεταφέρουν» οι σπουδαστές τα κονδύλια που τους αναλογούν.

Την ίδια στιγμή, οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθήνας και του ΕΜΠ απαιτούν τον περιορισμό των μετεγγραφών και παράλληλα ζητούν να επιτρέπονται μόνο κατόπιν συνεννόησης των ιδρυμάτων και να μπει «πλαφόν» στο ποσοστό που θα μπορούν να δέχονται κάθε χρόνο.

ZENITH