Skip to main content

Μάχη με το χρόνο για τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων

Το νέο Eurogroup, οι κόκκινες γραμμές, η εσωκομματική αντιπολίτευση και ο μίνιμουμ στόχος.

Δύσκολα θα προλάβει η ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάσει το πακέτο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων μέχρι και την Δευτέρα. Τα μέτωπα που πρέπει να υπολογίσει και να κλείσει, προκειμένου να προχωρήσει στα αποφασιστικά βήματα, είναι πολλά και περίπλοκα. Κατά συνέπεια κι εκτός σοβαρού απροόπτου, το επόμενο κρίσιμο Eurogroup, που θα ανοίξει το δρόμο της ρευστότητας για την Ελλάδα, «πηγαίνει» για την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, τελικά, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι δίνεται αγώνας δρόμου για να μην πειραχτούν - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - κεκτημένα από το χώρο του εργασιακού και του ασφαλιστικού. Οι δανειστές το επιθυμούν, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αιτία πολέμου για την εσωκομματική της αντιπολίτευση και γι' αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει αυτό το πολύ πικρό ποτήρι. Για να τα καταφέρει ωστόσο, τα ισοδύναμα που θα πρέπει να καταθέσει θα πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρά και το πρόβλημα είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουν βρεθεί.

Το πιθανότερο είναι πάντως ότι πάμε σε μια ισχυρή δόση μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς εν γένει, τα οποία θα αποτελέσουν σε αυτή τη φάση και το ισχυρότερο χαρτί της κυβέρνησης, για το μερικό, έστω, άνοιγμα της κάνουλας που θα δώσει, όμως, μεγάλη ανάσα στα άδεια δημόσια ταμεία.

ZENITH