Skip to main content

Μάχη σε δύο μέτωπα για τη συμφωνία

Στις 4 το απόγευμα θα ξεκινήσει η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις του «Athens Group». Στο επίκεντρο τα εργασιακά.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στη Μόσχα για την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκης, είναι στο Παρίσι, όπου θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης, τα «κατώτερα» στελέχη της κυβέρνησης δίνουν σκληρή μάχη σε δύο μέτωπα για να υπάρχει έστω μια κατ' αρχήν συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της ρευστότητας.

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων θεωρείται η διήμερη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, η οποία ξεκινάει στις 4 σήμερα το απόγευμα. Επί τάπητος θα τεθούν όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, ωστόσο είναι μικρές οι πιθανότητες να υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία, που θα ξεκλειδώσει κάποιο ποσό για τη χώρα μας.

Η αγωνία της κυβέρνησης για μία, μερική έστω, χρηματοδότηση το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου είναι μεγάλη, και έχει φορτωθεί στις πλάτες του γγ του ΥΠΟΙΚ, Ν.Θεοχαράκη, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Εκτός από την τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup το άλλο μέτωπο της μάχης είναι στην Αθήνα, όπου είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, το λεγόμενο Athens Group.

Μεγάλο αγκάθι στις συζητήσεις παραμένουν τα εργασιακά, με τους εταίρους να ζητούν δραματικές αλλαγές, όπως προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα, και την κυβέρνηση να προβάλλει σθεναρή αντίσταση, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί, συντάξεις, και εργασιακές σχέσεις.

ZENITH