Skip to main content

Μαξίμου: Με απόφαση Τσίπρα απορρίφθηκε το κείμενο του Eurogroup

Αιχμές του Μαξίμου για την τακτική που τήρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αποχώρησε από το Eurogroup προσπαθώντας να φορτώσει το αδιέξοδο στην ελληνική πλευρά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο Eurogroup και ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και στη συνέχεια ακολούθησε ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

Σε αυτό γινόταν αναφορά σε «επέκταση και τροποποίηση» του τρέχοντος προγράμματος -μια διατύπωση, απέναντι στην οποία η ελληνική πλευρά ήταν θετικά διακείμενη, δίχως ωστόσο να μιλήσει για συμφωνία.

Το κείμενο αυτό, ωστόσο, δεν το δέχτηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέπεια να ακολουθήσουν νέες διαβουλεύσεις και διατυπώσεις. Έτσι, το τελικό κείμενο έφτασε να αναφέρει, μεταξύ άλλων: «... να διερευνήσουμε τις πιθανότητες παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Η στάση των κ.κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη ως προς αυτή τη διατύπωση, ήταν εξ αρχής αρνητική και για το λόγο αυτό επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο επισήμαναν τους φόβους τους για τους κινδύνους που ενέχονταν, εάν υιοθετείτο αυτό το κείμενο ως κοινό ανακοινωθέν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός άκουσε τους προβληματισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών και τους έδωσε το «πράσινο φως» να μην υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν, με αποτέλεσμα αυτό, τελικά, να μην εκδοθεί ποτέ.

«Αν κάποιος έφυγε» λένε ακόμη οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «για να δημιουργηθούν τετελεσμένα, δεν ειναι δική μας ευθύνη».

Αναφέρονται, συγκεκριμένα, στην αποχώρηση του Σόιμπλε από το Eurogroup, αρκετά πριν τη λήξη της συνεδρίασης, αφήνοντας αιχμές ότι με την τακτική που τήρησε ο Γερμανός υπουργό Οικονομικών, προσπάθησε να φορτώσει το αδιέξοδο στην ελληνική πλευρά.

 Το χρονικό των διαπραγματεύσεων περιελάμβανε έντονη εναλλαγή θέσεων και απόψεων, ενίοτε έντονα αντιπαρατιθέμενων.

Η Αθήνα παρουσίασε τις θέσεις της για ένα πρόγραμμα-γέφυρα, στο οποίο εμμένει η ελληνική κυβέρνηση και το κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση. Πριν από τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε καλό κλίμα. Συναντήσεις πραγματοποιούνταν σε πολλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Σε όλες τις συναντήσεις αναζητούνταν τρόποι και διατυπώσεις, που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτηση για την εξεύρεση λύσης.

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη στήριξη που πρόσφεραν στην Ελλάδα η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκαν οι ανατολικές χώρες, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, κυρίως, όμως, η Γερμανία που απαιτούσε να κλείσει το υφιστάμενο πρόγραμμα -και η αξιολόγηση- και να συνεχιστεί μέσα από μια νέα συμφωνία.

Στη συνεδρίαση, η ελληνική πλευρά είπε πως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία-γέφυρα, που θα είναι μεταβατική συμφωνία, την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι το παλιό πρόγραμμα έχει τελειώσει και απαιτείται μια μεταβατική συμφωνία με τετραετή ορίζοντα. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η ελληνική αντιπροσωπεία πρότεινε:

1. Την εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.

2. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

3. Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ.

4. Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.

Επίσης, πρότεινε να υπάρξει εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά προτείνει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει κοινά σημεία αναφοράς με τους εταίρους και αφορά το φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, διαγωνισμούς για δανειοδοτήσεις ΜΜΕ κλπ.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι άλλα ζητήματα, όπως εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση

ZENITH