Skip to main content

Μάζεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Περιορίστηκαν οι απώλειες στις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ ορισμένες εξ αυτών κατόρθωσαν να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο, μετά τη δημοσιοποίηση θετικών μακροοικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ, που διασκέδασα
Περιορίστηκαν οι απώλειες στις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ ορισμένες εξ αυτών κατόρθωσαν να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο, μετά τη δημοσιοποίηση θετικών μακροοικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ, τα οποία διασκέδασαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπίσημα στις 1.001,78 μονάδες, οριακά ενισχυμένος κατά 0,1%, έχοντας νωρίτερα διολισθήσει στις 980,47 μονάδες. Αναλυτικότερα στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε με πτώση 0,48%, στο Παρίσι ο CAC40 κέρδισε 0,28%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο GDAX υποχώρησε οριακά 0,13%. Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε η μετοχή της BP μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του βρετανικού κολοσσού να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Ο τίτλος της εταιρείας υποχώρησε κατά 13,1%.

Εν τω μεταξύ σε απόσταση αναπνοής από τα 1,21 δολάρια διαπραγματευόταν το ευρώ, καταγράφοντας νέο χαμηλό τεσσάρων ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς οι ανησυχίες για την Ευρωζώνη αυξάνονται και δημιουργούν ένα νέες πιέσεις για το ευρωπαϊκό νόμισμα. Εξάλλου, σε χαμηλό 18 μηνών διαπραγματεύεται το ευρώ έναντι της στερλίνας, ενώ παράλληλα το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα καταγράφει πτώση άνω του 1,9% έναντι του ιαπωνικού γεν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα επισφαλών δανείων και ζημιών ύψους 195 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 18 μήνες επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα, ενώ η υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Fitch συνεχίζει να πλήττει το ευρώ. Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι ζημιές των τραπεζών θα είναι υψηλότερες, εάν η κρίση χρέους και οι επιπτώσεις από τα προγράμματα λιτότητας επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Το ευρώ αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 1,2116 δολάρια με πτώση 1,54%, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί ακόμη και στα 1,2111 δολάρια, αποδεικνύοντας ότι το συναλλακτικό ενδιαφέρον για το νόμισμα περιορίζεται σημαντικά. Έναντι της στερλίνας το ευρώ διαμορφώνεται αυτή την ώρα στις 0,8382 στερλίνες, σημειώνοντας απώλειες 0,95%, ενώ έναντι του γεν το ευρώ υποχωρεί σημαντικά στα 109,950 γεν με πτώση 1,97%.

Υποτίμηση, για πέμπτο συνεχόμενα μήνα, ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων σημείωσε το ευρώ κατά το Μάιο, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων ΠΣΕ. Στη Ν. Υόρκη στις 20:00 ώρα Ελλάδος ο Dow Jones 0,37%, ενώ σχεδόν αμετάβλητος παραμένει ο Nasdaq.

ZENITH