Skip to main content

Μαζί με τα ξερά κινδυνεύουν να καούν και τα χλωρά

Τι σχέση έχει η μεγάλη πολυεθνική, που διατηρεί θυγατρικές σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, με τον απλό φασονατζή στη Χαλάστρα και τις Σέρρες; Γράφει ο Τειρεσίας.
Κάποιος θα πρέπει να πει στους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών ότι αυτή η ιστορία με το φόρο του 26% στις τριγωνικές συναλλαγές, που θα πρέπει μάλιστα να προκαταβάλλεται, απειλεί μαζί με τα «ξερά» (που καλά να πάθουν, ό,τι  πάθουν) να κάψει και τα «χλωρά» (που δεν φταίνε σε τίποτα). Γιατί, τι σχέση μπορεί να έχει μια μεγάλη πολυεθνική, η οποία διατηρεί θυγατρικές σε διάφορους παραδείσους και τιμολογεί στην Ελλάδα, αλλά (δεν) φορολογείται στο εξωτερικό, με τον απλό φασονατζή που προσπαθεί να επιβιώσει στη Χαλάστρα, την Επανωμή και τις Σέρρες; 
 
Γιατί, στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο κάνει ο νέος νόμος είναι να «τελειώσει» όλους όσοι κάνουν διάφορες παραγγελίες στη φθηνή Βουλγαρία, για να επιβιώσουν, στη χώρα των έξι χρόνων συνεχόμενης ύφεσης (σ.σ μην ακούτε ότι το 2014 είχαμε... ανάπτυξη, γιατί πρόκειται περί αστείου). Ας το ξαναδούν το θέμα στο ΥΠΟΙΚ κι ας κάνουν ό,τι διορθώσεις πρέπει να κάνουν, γιατί απλά δεν είναι σωστό και δίκαιο να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Και σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σωστό να καταβάλλεται «μπροστά» ο φόρος - και μάλιστα 26% - για μια δουλειά που θα αποδειχθεί ότι κακώς φορολογήθηκε, αλλά έξι μήνες μετά! 
 
Πώς θα ζήσει αυτή η επιχείρηση, ακόμα και αν καταφέρει να αποδείξει (γιατί αυτή θα φέρει το βάρος της απόδειξης) ότι είναι αθώα του αίματος; Πέραν όλων των άλλων, υπάρχει ο κίνδυνος, στο τέλος της ημέρας, να γίνει και το εξής: απηυδισμένοι οι πάντες από την κατάσταση, να σηκωθούν και να φύγουν, μεταφέροντας εταιρική έδρα και  περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Κι όχι μόνο σε επίπεδο φορολόγησης, αλλά και σε επίπεδο απασχόλησης. 
 
Για να μην παρεξηγούμαστε: Ο νόμος μπορεί να έχει τα 1000 δίκια, σε ό,τι αφορά στα «ξερά», όμως τα «χλωρά» ειλικρινά δεν φταίνε σε τίποτα. Οπότε, ας το ξανακοιτάξουν εκεί στην Καραγεώργη Σερβίας, πριν αν είναι αργά, για όλες τις πλευρές. 
 
Ο Τειρεσίας

ZENITH