Skip to main content

Μαζικές ρευστοποιήσεις κερδών στην Ευρώπη

Μαζικές ρευστοποιήσεις κερδών καταγράφηκαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της απρόσμενης μείωσης των πωλήσεων κα
Μαζικές ρευστοποιήσεις κερδών καταγράφηκαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της απρόσμενης μείωσης των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπίσημα στις 1.040,85 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1%. Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε και ο κλάδος των μεταλλευτικών εταιρειών. Στο «κόκκινο» βρέθηκε και ο τραπεζικός κλάδος.

Στο Λονδίνο ο FTSE έχασε 1,30%, ο GDAX στη Φρανκφούρτη 1,03% και στο Παρίσι ο CAC υποχώρησε 1,71%. Πάντως σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ (1,2277 δολάρια), παραμένοντας ωστόσο ευάλωτο εξαιτίας των ανησυχιών για την υγεία του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη. 

Την ίδια στιγμή, η μεγάλη πτώση στη Wall Street χθες και οι σημερινές απώλειες στο Τόκιο στρέφουν τους επενδυτές στο δολάριο και το γιεν. «Με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να καθιστούν πιο αυστηρές τις δημοσιονομικές τους πολιτικές, οι κίνδυνοι για οικονομική επιβράδυνση αυξάνονται», σχολίασε οικονομολόγος της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Χλιαρή ήταν η αντίδραση των επενδυτών στα στοιχεία για τον ενοποιημένο δείκτη PMI στην ευρωζώνη, ο οποίος υποχώρησε τον Ιούνιο στις 56 μονάδες από 56,4 μονάδες που ήταν το Μάιο.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται και στη Wall Street, καθώς οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου ασκούν πιέσεις στις μετοχές των ενεργειακών εταιρειών. Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος κινούνται οι τίτλοι των τραπεζών.

Η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,15% και ο Nasdaq 0,45%.

ZENITH