Skip to main content

Μαζικές ρευστοποιήσεις σε Ευρώπη και Γουόλ

Η πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός πολύ σημαντικού εξαμήνου για τις αγορές, καθώς οι ανησυχίες εντείνονται αναφορικά με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Μαζικές ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, μετά την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπίσημα στις 968,86 μονάδες, με πτώση 2,5%.

Η πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου σηματοδοτεί σύμφωνα με τους αναλυτές το ξεκίνημα ενός πολύ σημαντικού εξαμήνου για τις αγορές, καθώς οι ανησυχίες εντείνονται αναφορικά με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ενώ αυξάνονται οι "κασσάνδρες" που κάνουν λόγο για διπλή ύφεση.

Πιο αναλυτικά, η δημοπρασία ομολόγων της Ισπανίας, η οποία παρά τη χθεσινή απόφαση της Moody΄s να προειδοποιήσει για πιθανή υποβάθμιση της χώρας στέφθηκε με επιτυχία, έδωσε κάποια ανακούφιση στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ωστόσο παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος. Η διάθεση των 111 δισ. ευρώ της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μέσω πράξης χρηματοδότησης διάρκειας έξι ημερών, συνέβαλε στην εξομάλυνση των ανησυχιών και τον περιορισμό της αβεβαιότητας για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Επιπλέον, τα μάκρο της Κίνας έδειξαν ότι η «ατμομηχανή» της παγκόσμιας ανάκαμψης κατεβάζει ταχύτητα, γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα στις αγορές. «Πλέον η αγορά προεξοφλεί εμφάνιση ύφεσης double-dip, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ», εκτιμά η IG Markets.

Ο FTSE100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 2,26%, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 1,81%, ενώ και ο γαλλικός CAC-40 έχασε 2,99%.

Στα μάκρο της ημέρας, με τον πιο αργό ρυθμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών, επεκτάθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του δείκτη PMI. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55,6 μονάδες, ανάλογος των προκαταρκτικών εκτιμήσεων, ενώ σημείωσε πτώση έναντι των 55,8 μονάδων του Μαΐου.

Αύξηση εμφάνισαν και οι πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία το Μάιο, καθώς η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται και η ανεργία υποχωρεί.

 Οι πωλήσεις, προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό και τις εποχιακές μεταβολές, αυξήθηκαν 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν είχαν υποχωρήσει 0,5%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Στατιστικού Γραφείου.
Άνοδο σημειώνει το ευρώ (1,2324 δολάρια), ανακτώντας τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα, καθώς τα αποτελέσματα της διάθεσης βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) υποδηλώνουν ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ικανές να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει.

Νωρίτερα, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ελβετικού φράγκου στον απόηχο των στοιχείων για την μεταποίηση στην Κίνα, τα οποία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάκαμψη και προκάλεσαν κύμα ρευστοποιήσεων σε νομίσματα με υψηλές αποδόσεις.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, εγκαταλείποντας τη μάχη για θετικό ξεκίνημα στο τρίτο τρίμηνο, μετά το νέο γύρο απογοητευτικών μακροοικονομικών μεγεθών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η απρόσμενη αύξηση στις αιτήσεις ανεργίας, η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας και η "βουτιά" στις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα υποχρέωσαν τους δείκτες σε απώλειες άνω του 1,4%, πλήττοντας ιδιαίτερα τις μετοχές του κλάδου λιανικής.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί -1,48%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει πτώση 1,38%.

ZENITH