Skip to main content

Μαζική η συμμετοχή στη χθεσινή απεργία

Με ένα μεγάλο εργατικό συλλαλητήριο - κατά τους συνδικαλιστές το μεγαλύτερο από την εποχή του Ασφαλιστικού Γιαννίτση- πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα η 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Με ένα μεγάλο εργατικό συλλαλητήριο - κατά τους συνδικαλιστές το μεγαλύτερο από την εποχή του Ασφαλιστικού Γιαννίτση- πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα η 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικάτων πολύ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στην απεργία.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην υγεία, στις ΔΕΚΟ, στη βιομηχανία, στα λιμάνια, ενώ ακινητοποιημένα παρέμειναν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα πλοία. Απεργία πραγματοποίησαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα, με εξαίρεση αυτές της έκτακτης ανάγκης.

Στις βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με την καθιερωμένηστατιστική έρευνα των βιομηχανιών μελών του Συνδέσμου ΒιομηχανιώνΒορείου Ελλάδος, το μέσο ποσοστό απεργίας ανήλθε σε 22,46%.


Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Το Εργατικό Κέντρο της πόλης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ στις 10 στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στην Αθήνα έγιναν δύο συγκεντρώσεις: η μία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στοΠεδίο του Αρεως στις 11 πμ, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕστις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ομονοίας.

Επεισόδια στην Αθήνα

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, διαδηλωτές με πέτρες και ξύλα συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία απάντησε κάνοντας χρήσης δακρυγόνων και κλομπ στο Πεδίο του Άρεως, στην οδό Σταδίου και στην Πλατεία Ομόνοιας, όπουλάμβανε χώρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ. Κατά τα επεισόδιαέσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και προκάλεσαν ζημιές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου προκάλεσαν ζημιές σε προσόψεις 13 καταστημάτων και υαλοπινάκων και πέντε αυτόματων ταμείων ανάληψης (ΑΤΜ) Τραπεζών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters, περίπου 50 άτομα προσπάθησαν να εισβάλουν στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ που έριξαν δακρυγόνα.

Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν από τις ρίψεις αντικειμένων και τις επιθέσεις με ξύλα 23 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο.

Συνελήφθησαν τρία άτομα για επιθέσεις κατά αστυνομικών, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έγιναν περίπου 30 προσαγωγές.

ZENITH