Skip to main content

Με αδυναμία καταβολής μισθών απειλούνται 9 στους 10 δήμοι

Με αδυναμία πληρωμής των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κινδυνεύει η συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών.

Για κίνδυνο μη πληρωμής μέρους ή και ολόκληρης της μισθοδοσίας Μαρτίου και Απριλίου των δημοτικών υπαλλήλων έκανε λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δανιηλίδης τόνισε πως εννέα στους δέκα δήμους, που δεν έχουν αποθεματικά, και στηρίζονται αποκλειστικά στην κρατική χρηματοδότηση, απειλούνται με μερική στάση πληρωμών τους επόμενους μήνες, εφόσον συνεχιστεί το ψαλίδισμα των κονδυλίων τους, τα οποία, όπως είπε, είναι μειωμένα κατά 25% τους πρώτους δύο μήνες του 2015, και ενώ έχουν μειωθεί κατά 65% στα χρόνια του μνημονίου.

«Η μισθοδοσία περίπου 65.000 δημοτικών υπαλλήλων εξαρτάται από το δωδεκατημόριο της κρατικής επιχορήγησης. Εάν αυτή μειωθεί κι άλλο, δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι δαπάνες μισθοδοσίας, οι όποιες σήμερα καλύπτονται μετά βίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως χαιρέτισε τη διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα μπει χέρι στα αποθεματικά των δήμων. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Δανιηλίδη, ότι μόλις 40-50 δήμοι, σε σύνολο 325, στη χώρα έχουν αποθεματικά, μεταξύ των οποίων ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Το μείζον ζήτημα της οικονομικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας ανέδειξε με δημοσίευμά της η Voria.gr (περισσότερα εδώ).

ZENITH