Skip to main content

Με… αναγκαστική προσθαλάσσωση απειλείται η Argo Airways

Προ των ευθυνών τους θέτει τους επιχειρηματικούς φορείς του Βόλου η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διάσωση της μοναδικής εταιρείας υδροπλάνων στην Ελλάδα, που απει
Προ των ευθυνών τους θέτει τους επιχειρηματικούς φορείς του Βόλου η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διάσωση της μοναδικής εταιρείας υδροπλάνων στην Ελλάδα, της Argo Airways, που απειλείται άμεσα με «ναυάγιο» λόγω μεγάλων χρεών.

«Δεν πρόκειται απλώς για τη διάσωση μιας εταιρείας που βρίσκεται σε κρίση, αλλά για τη διάσωση ενός πολύτιμου αναπτυξιακού πόρου για την περιοχή μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο νομάρχης Μαγνησίας, αμέσως μετά τη σύσκεψη που οργανώθηκε στη νομαρχία, με πρωτοβουλία του, σε μια απόπειρα να δοθεί το «φιλί της ζωής» στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Παπατόλια, «η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μαγνησίας έπραξε το χρέος της και τώρα ο λόγος ανήκει στους τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς», προκειμένου η εταιρεία «να σταθεί στα πόδια της και να γίνει βιώσιμη, κυρίως με την εκτέλεση των δρομολογίων από Βόλο προς Σποράδες μέσα στο καλοκαίρι». Κατά το νομάρχη η θεσμική συγκυρία είναι ευνοϊκή για ένα τέτοιο εγχείρημα, δεδομένου ότι επίκειται η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα διευκολύνει την αδειοδότηση των υδατοδρομίων. «Όλες οι προϋποθέσεις πλέον είναι ευνοϊκές. Από κει και πέρα οι τοπικοί φορείς μπορούν να παράσχουν τη στήριξή τους είτε συμμετέχοντας στο επιχειρηματικό σχήμα, είτε δημιουργώντας  ένα συλλογικό κεφάλαιο στήριξης», είπε και συμπλήρωσε πως «όλοι  πρέπει να αντιληφθούν ότι, στηρίζοντας την εταιρεία, ουσιαστικά στηρίζουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα».

Σημειώνεται πως η Argo Airways δραστηριοποιείται από τον Οκτώβριο του 2009, εκτελώντας δρομολόγια από Βόλο προς Σκιάθο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με υδροπλάνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη τομέων της οικονομίας της περιοχής όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα εν γένει.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες της –λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και άλλων επιπλοκών, που εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία και απόδοσή της, όπως παραδέχεται και ο νομάρχης Μαγνησίας- έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική θέση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα διαρκώς αυξανόμενα έξοδα της επιχείρησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι υφίσταται κίνδυνος να διακόψει η εταιρεία τη λειτουργία της, πριν καν ξεκινήσει η θερινή περίοδος. Ποια θα είναι η τύχη της, πλέον, εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσουν οι τοπικοί επιχειρηματικοί φορείς. Κάτι που θα φανεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

ZENITH