Skip to main content

Με απώλειες πέρασε η συμφωνία από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε, εν μέσω ενστάσεων, τη συμφωνία του Eurogroup. Ο Τσίπρας πέταξε το γάντι στους επίδοξους αντάρτες, μιλάμε τη γλώσσα των δανειστών, είπε ο Λαφαζάνης.

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε πάνω από 10 ώρες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε - δια ανατάσεως της χειρός - τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

«Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Με γοργό βήμα προωθούμε το κυβερνητικό έργο και ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής», τόνισε στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα περιμένουμε να δούμε και τη διαδικασία στα ξένα κοινοβούλια και μετά θα δούμε το πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της ενδεικτικής ψηφοφορίας απουσίαζαν πάνω από 30 βουλευτές, ενώ η ΚΟ τελικά ενέκρινε τη συμφωνία διά ανατάσεως της χειρός, αλλά με μία πλειοψηφία της τάξης του 70-40, καθώς από τους 110 παριστάμενους, οι 5 ψήφισαν κατά και περίπου 30-35 ψήφισαν λευκό.

Κατόπιν όλων αυτών, παραμένει ασαφές το αν η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης θα έλθει προς έγκριση στη Βουλή και με ποια μορφή και μέθοδο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους βουλευτές του να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για το ποιοι εγκρίνουν ή όχι τη συμφωνία, καλώντας τους επίδοξους «αντάρτες» να ξεκαθαρίσουν εάν θα την καταψηφίσουν. «Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, πετώντας έτσι το γάντι σε όσους αντιδρούν εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Άλλωστε, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και βασικός εκφραστής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την ομιλία του υπήρξε έντονα κριτικός, όχι στους τόνους, αλλά επί της ουσίας, για την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαφαζάνης, αφού έθεσε πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, εμφανίστηκε κριτικός για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, λέγοντας πως δεν υπήρχε προετοιμασία,  ούτε έγινε συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η επιστολή Βαρουφάκη σε πολλά σημεία δεν θυμίζει τη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή των δανειστών. «Όλα αυτά τα λέω για να δούμε πώς θα βαδίσουμε από εδώ και πέρα», τόνισε.

Κατά τη συνεδρίαση, υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από βουλευτές, διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για επί μέρους θέματα -κυρίως για εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων- και έγινε εκτενής συζήτηση μέσα σε επικοδομητικό κλίμα, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επισήμανε: «Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Γιούρογκρουπ και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μάς δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρίξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε: «Στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα».

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αντιπρόεδρος Αλ. Μητρόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να μην επιλέξει να φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή, αναπτύσσοντας νομική και πολιτική επιχειρηματολογία.

Σύμφωνα με αυτήν, η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή θα συνεπάγεται δεσμεύσεις έναντι των μνημονιακών υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα παγίδευε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πνεύμα που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των βουλευτών ήταν ότι έχει γίνει ένας συμβιβασμός, η ευστάθεια του οποίου θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο και την ανταπόκριση στις προσδοκίες των πολιτών.

«Διαπραγματευθήκαμε, τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε», ήταν μια από τις φράσεις που ακούστηκαν.

τελευταία ενημέρωση 22:05

ZENITH