Skip to main content

Με απολύσεις και λουκέτα απειλείται η αγορά αυτοκινήτου

Σε πρωτοφανή κάμψη πάνω από 60% βρίσκεται η αγορά αυτοκινήτου της Θεσσαλονίκης με τους εμπόρους να κάνουν λόγο για απολύσεις προσωπικού και λουκέτα μέχρι το τέλος του έτους.
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr

Λουκέτα σε επιχειρήσεις και απολύσεις προσωπικού αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους στην αγορά αυτοκινήτου της Θεσσαλονίκης.  Πολλοί εισαγωγείς αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας, με την πτώση του τζίρου τους σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνάει το 60% στο πρώτο εξάμηνο.

«Η αγορά αυτοκινήτου καταγράφει διαρκώς φθίνουσα πορεία πωλήσεων», τονίζει στη Voria.gr ο ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας «BMW Τρικαλιώτης», Γιώργος Τρικαλιώτης, εκφράζοντας το φόβο πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει το φθινόπωρο, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια στην αγορά από τις μειώσεις των μισθών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο διευθυντής πωλήσεων της «BMW Τρικαλιώτης», Σωτήρης Σωτηρόπουλος,η εταιρία πούλησε το πρώτο εξάμηνο του 2010 77 Ι.Χ, όταν την ίδιαπερίοδο του προηγούμενου έτους πουλούσε 219 αυτοκίνητα, καταγράφονταςμείωση της τάξης του 64,8%. Σχετικά με τον Ιούνιο, οι πωλήσειςεμφανίζονται μειωμένες κατά 29,6%, συγκριτικά με το 2009 (19 αυτοκίνηταέναντι 27 πέρσι).

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τρικαλιώτης, από τον Νοέμβριο του 2009μέχρι και τον Ιούνιο του 2010 έχει προχωρήσει σε επτά απολύσεις, οιοποίες αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το τέλος του έτους, εάν δενβελτιωθεί η κατάσταση. «Από τα 49 άτομα έχουμε μείνει 42 και θαπροχωρήσουμε και σε επιπλέον απολύσεις μέχρι τον Δεκέμβριο», αναφέρειχαρακτηριστικά.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας «Nissan Τερζής», Δημήτρης Τερζής, ο οποίος βλέπει τις πωλήσεις ΙΧ στη Θεσσαλονίκη να μειώνονται δραματικά τον τελευταίο καιρό, αποδίδοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κυρίως στη μεγάλη ανεργία και την οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών.

«Μετά το φθινόπωρο θα δούμε πολλά λουκέτα», τονίζει ο κ. Τερζής,επισημαίνοντας πως οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν όσο τοδυνατόν περισσότερο το λειτουργικό τους κόστος και οι απολύσειςπροσωπικού μέχρι το τέλος του έτους φαντάζουν αναπόφευκτες.

Δεν γλιτώνουν ούτε τα μεταχειρισμένα

Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι έμποροι μεταχειρισμένωναυτοκινήτων, οι οποίοι βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται μεραγδαίους ρυθμούς, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κατά τηδιάρκεια ενός ολόκληρου μήνα δεν πωλείται ούτε ένα Ι.Χ. «Ζούμε τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων 35 ετών. Η κατάσταση είναι τραγική και ο τζίρος έχει πέσει πάνω από 30%», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων και Ανταλλακτικών, Γιάννης Ιωαννίδης.

Όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η Voria.gr, ένας μέσος εισαγωγέας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πουλάει 1- 3 Ι.Χ το μήνα, με την εμπορική αξία του καθενός να μην ξεπερνάει τα 7.000 ευρώ. Οι καταναλωτές, με την ασθενή οικονομική τους δυνατότητα, αγοράζουν αυτοκίνητα πέντε με δέκα ετών, χαμηλού κυβισμού (800 cc- 1.300 cc), προκειμένου να μπορέσουν να τα συντηρήσουν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Σε πολλές επιχειρήσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα γραμμάτια (συναλλαγματικές), η αξία των οποίων κυμαίνεται συνήθως από 200 ευρώ μέχρι 500 ευρώ και στα οποία έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν οι έμποροι, λόγω της άρνησης των τραπεζών να εκδόσουν δάνεια. «Πρέπει επιτέλους να ανοίξουν οι στρόφιγγες από τις τράπεζες και να αρχίσουν να δίνουν μικρά δάνεια μέχρι 7.000 ευρώ στον υποψήφιο αγοραστή Ι.Χ, προκειμένου να μπορέσει να κινηθεί η αγορά», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης, συμπληρώνοντας πως «εννέα στις δέκα αιτήσεις που κάνουμε για δανειοδότηση αυτοκινήτου ακυρώνονται από τις τράπεζες».

Ο εφιάλτης των λουκέτων δεν λείπει ούτε και στις εκθέσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Ιωαννίδης, το 2009 έκλεισαν 70 εκθέσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. «Μόνο στη Νέα Εγνατία έχουν κλείσει 24 μαγαζιά», αναφέρει.

Πτώση 39,3% στις πανελλαδικές πωλήσεις Ιουνίου

Σημαντική πτώση της τάξης του 39,3% καταγράφουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ).

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο ταξινομήθηκαν 14.790 καινούρια οχήματα, ότανκατά μέσο όρο τους αντίστοιχους μήνες της περιόδου 2004-2009ταξινομούνταν πάνω από 27.000 νέα αυτοκίνητα.

Όσον αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2010, η κάμψη στην αγορά αγγίζει το 14,6%, καθώς οι ταξινομήσεις ανέρχονται σε 124.275 αυτοκίνητα, καινούρια ή μεταχειρισμένα.

ZENITH