Skip to main content

Με αποστολέα τον Καραβέλα το δέμα-βόμβα προς τον Χρυσοχοϊδη

Για τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη φαίνεται πως προοριζόταν το χθεσινό δέμα – βόμβα, που εξερράγη στα χέρια του 52χρονου αστυνομικού υποδιευθυντή, Γιώργου Βασιλάκη.
Για τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη φαίνεται πως προοριζόταν το χθεσινό δέμα- βόμβα, που εξερράγη χθες στα χέρια του 52χρονου αστυνομικού υποδιευθυντή, Γιώργου Βασιλάκη, στο έβδομο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το πακέτο εστάλη από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης και είχε ως αποστολέα τον φυγόδικο καταζητούμενο της Siemens, Χρήστο Καραβέλα, με διεύθυνση την Εκάλη, ενώ έφτασε στο πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη την περασμένη Τρίτη.

Την Τετάρτη οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοϊδη τηλεφώνησαν στον υπασπιστή του, ενημερώνοντάς τον ότι υπήρχε αλληλογραφία για τον υπουργό στο Πολιτικό Γραφείο και εκείνος τους είπε να του την πάνε στο υπουργείο.

Η αλληλογραφία μεταφέρθηκε χθες το πρωί, πέρασε χωρίς να ελεγχθεί και παρέμεινε στο γραφείο του Γιώργου Βασιλάκη μέχρι τις 8.15 το απόγευμα που ξεκίνησε να ανοίγει τους φακέλους με αποτέλεσμα να εκραγεί στα χέρια του το παγιδευμένο δέμα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από πηγές της αστυνομίας, στοχώρο της έκρηξης βρέθηκαν υπολείμματα μπαταρίας 1,5 βολτ, καλώδια μεακροδέκτες και ένα μεταλλικό άγκιστρο που χρησιμοποιήθηκε για τηνπαγίδευση του δέματος, το οποίο μόλις άνοιξε ο άτυχος υπασπιστήςεξερράγη στα χέρια του, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία.

Οιάνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι η βόμβα-παγίδα είχετοποθετηθεί μέσα σε κουτί μικρών διαστάσεων, ίσως από μπισκότα, μεχάρτινη συσκευασία, ενώ η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης ήταν κάτω απόμισό κιλό.

Οι αστυνομικές αρχές που ερευνούν την τρομοκρατική ενέργεια κάνουν λόγογια συνδεσμολογία που απαντάται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ βέβαιοθεωρείται ότι το δέμα εστάλη με σκοπό να σκοτώσει όποιον το άνοιγε.

Όπως έγινε γνωστό παρόμοια βόμβα - παγίδα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, καθώς και από τον IRA που είχε στείλει ίδιο φάκελο στην Θάτσερ. Επίσης το 1999 εστάλησαν δύο πανομοιότυπες βόμβες σε καραμπινιέρους στην Ιταλία οι οποίες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν ενώ την ευθύνη ανέλαβε αργότερα η οργάνωση Διεθνής Αλληλεγγύη σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος τότε ήταν στη φυλακή για βομβιστική ενέργεια και τώρα κρατείται για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα.

Οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τις ιταλικές και έχουν ζητήσει απαντήσεις για να διαπιστώσουν αν υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στις βόμβες που είχαν σταλεί τότε και τη χθεσινή.

Η κηδεία του Γιώργου Βασιλάκη θα γίνει αύριο στη 1 το μεσημέρι στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Η οικογένειά του παρακαλεί όσους επιθυμούν, αντί για στεφάνια να καταθέσουν τα χρήματα στο σύλλογο κατά του καρκίνου "Αγκαλιά - Ζωή" στο "χαμόγελο του παιδιού".

ZENITH