Skip to main content

Με Carrefour και Delhaize «μιλά» η Aldi για δίκτυο κι αποθήκες

Βασική επιδίωξη των εργαζομένων είναι να διασφαλίσουν το σύνολο των περίπου 700 θέσεων εργασίας που έχει δημιουργήσει η Aldi στην Ελλάδα. Δηλαδή, μαζί με τα καταστήματα και τις αποθηκευτικές εγκαταστά
Ο γαλλικός κολοσσός της Carrefour κι η βελγική Delhaize, που βρίσκεται πίσω από την «ΑΒ Βασιλόπουλος», φέρονται, προς το παρόν, οι βασικοί συνομιλητές της Aldi, για την τύχη του δικτύου και των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, που αφήνει η γερμανική πολυεθνική στην Ελλάδα, μετά την αιφνιδιαστική απόφασή της να φύγει, μέχρι το τέλος του χρόνου, από την εγχώρια λιανεμπορική αγορά.

Επιμέρους προτάσεις, ωστόσο, για συγκεκριμένο αριθμό καταστημάτων και κυρίως για τις μεγάλες αποθήκες – φιλέτο, που έχει δημιουργήσει η Aldi στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν και από άλλους 3-4 ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων και γνωστά ελληνικά ονόματα του λιανεμπορίου.

Τα ανωτέρω γνωστοποίησαν εργαζόμενοι στην Aldi, σε συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης με την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφόρηση και να διαμορφώσουν το πλάνο των επόμενων κινήσεών τους. «Ακούμε διάφορα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει βάσιμα αν έχει ήδη πωληθεί κάτι από τα πάγια στοιχεία της Aldi ή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται χωρίς να έχει φέρει κάποιον καρπό», είπε, στην τοποθέτησή του, το μέλος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων, Γιώργος Τσαμπούκης. Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος των Γερμανών είναι να βρουν κάποιον που –αν είναι δυνατό- να επιθυμεί την αγορά του συνόλου της επένδυσής τους (ύψους περίπου 650 εκ. ευρώ) που περιλαμβάνει τα 38 καταστήματα και τα δύο logistics centers στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Το τελευταίο μάλιστα, όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση, είναι έτοιμο αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.

Τριμερής

Με δεδομένο, πάντως, πως οι συνδικαλιστές δεν έχουν πλήρη εικόνα για τις κινήσεις που έχει κάνει η διοίκηση της Aldi στο συγκεκριμένο μέτωπο, το επόμενο βήμα που θα επιδιώξουν είναι να πετύχουν μια συνάντηση σε τριμερές επίπεδο, παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας. Ένα ραντεβού, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα οριστικοποιηθεί ως προς την ώρα και την ημέρα, εκτός απροόπτου, σήμερα.

Βασική επιδίωξη των εργαζομένων είναι να διασφαλίσουν το σύνολο των περίπου 700 θέσεων εργασίας που έχει δημιουργήσει η Aldi στα 2,5 έτη ενεργής παρουσίας της στην Ελλάδα. Δηλαδή, μαζί με τα καταστήματα και τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που «βγάζει στο σφυρί», να πάει «πακέτο», στη συνολική διαπραγμάτευση με τον όποιο ενδιαφερόμενο αγοραστή, και το προσωπικό. «Για αυτό δεν πρέπει να υπογράψουμε καμία απόλυση ή οικειοθελή αποχώρηση. Αν δεν πάμε ενωμένοι, το παιχνίδι είναι χαμένο», τονίστηκε χαρακτηριστικά κι αφού επισημάνθηκε πως οι αποζημιώσεις ανά εργαζόμενο δεν θα είναι πάνω από 2 μηνιάτικα, λόγω του μικρού χρόνου δραστηριοποίησης της αλυσίδας στην Ελλάδα, δόθηκε νέο ραντεβού μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, υπό την Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να επαναξιολογηθεί η στάση τους.

ZENITH